Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άδεια διαμονής από το 2021 - Απίστευτες καθυστερήσεις στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης

Άδεια διαμονής από το 2021 – Απίστευτες καθυστερήσεις στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην έκδοση αδειών διαμονής καταγράφει η οργάνωση «Generation 2.0».

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι οποίες εκδίδουν άδειες διαμονής μεταναστών, καταγράφει σε έκθεσή της η οργάνωση «Generation 2.0».

Κενά και προβλήματα στην οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής (από δύο μήνες μέχρι και τρία χρόνια), χρόνια υποστελέχωση και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, είναι τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Ραντεβού για άδεια διαμονής από το 2021

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η έκδοση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, που χορηγείται σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας αποδεικνύει ότι έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, για την οποία τα ραντεβού κατάθεσης δικαιολογητικών στην Αθήνα προγραμματίζονται σε αρκετές περιπτώσεις για το 2021.

Όπως σημειώνεται, «η καθυστέρηση στα ραντεβού σε συνδυασμό με τη μη πρόβλεψη ύπαρξης αποδεικτικού εγγράφου για την πρόθεση κατάθεσης έχει ως αποτέλεσμα να επιμηκύνεται η περίοδος κατά την οποία ο πολίτης τρίτης χώρας παραμένει χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα».

Η οργάνωση αναφέρεται σε μια σειρά αποφάσεων του υπουργείου Μετανάστευσης μετά την αναστολή υποδοχής κοινού στις Διευθύνσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος αδειοδότησης, ωστόσο διαπιστώνει κενά στην εφαρμογή τους.

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού για την παραλαβή και ανανέωση των αδειών διαμονής, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο, αλλά δεν είχε πρόβλεψη για προτεραιοποίηση των ανανεώσεων των αδειών διαμονής με βάση την ημερομηνία λήξης τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «ανισότητες, περαιτέρω καθυστερήσεις και κυρίως ζήτημα διατήρησης της νόμιμης διαμονής».

Οι προτάσεις της Generation 2.0

Η οργάνωση διατυπώνει προτάσεις προς το υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως τη στελέχωση των Διευθύνσεων, την περαιτέρω αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, και την αναδιαμόρφωση της άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους και καλεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς την επίλυσή τους.

Όπως καταλήγει, «η ουσιαστική κοινωνική ένταξη του μεταναστευτικού πληθυσμού θα επιτευχθεί όταν οι μετανάστες αισθανθούν ότι αποτελούν επιθυμητά, ενεργά και ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού αυτού στις διαδικασίες, που τελικά καθορίζουν την καθημερινή τους ζωή».

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που παρατίθενται συλλέχθηκαν κατά την περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2020 και επικαιροποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024