Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις παρατάσεις ισχύος των αδειών διαμονής, έχουν δημιουργήσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στο σύνολο του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Σε σοβαρότατη καταγγελία προχώρησαν οι οργανώσεις Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και Solidarity Now σχετικά με τις παρατάσεις ισχύος των αδειών διαμονής, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο σύνολο του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία, παρόλο που το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εκδώσει παράταση ισχύος των αδειών διαμονής(από το Μάρτιο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020), οι καταγγελίες πληθαίνουν για τη μη αναγνώριση αυτής της παράτασης ισχύος από άλλα Υπουργεία, Δήμους ή αρμόδιους φορείς εξυπηρέτησης πολιτών. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να παραστούν σε ορκωμοσία για πολιτογράφησή τους, και αντ` αυτού οι αρχές δεν δέχονται την παράταση ισχύος της άδειας διαμονής τους.

Παράλληλα, η καταγγελία κάνει λόγο για υπερβολική καθυστέρηση των προγραμματισμένων ραντεβού στις υπηρεσίες.

Καθυστερήσεις

Επίσης, η καθυστερημένη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς κατάλληλες οδηγίες – βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, επέφερε επιπλέον καθυστερήσεις στις ανανεώσεις ή την έκδοση αδειών διαμονής.

Οι υπηρεσίες αποκεντρωμένης διοίκησης, επίσης, λειτουργούν χωρίς κεντρική οργάνωση και με μειωμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα κάθε μία να εφαρμόζει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και να μετακυλίει στους μετανάστες τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

«Όλα τα παραπάνω αφήνουν εκτεθειμένο το μετανάστη και τη μετανάστρια δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση πως έχουν ληγμένες άδειες διαμονής, πως είναι παράτυποι» αναφέρει η καταγγελία.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις που έθεσε η ελληνική πολιτεία, χωρίς αντίκρισμα. Απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να πράξει το αυτονόητο και να λύσει άμεσα τα θέματα που έχουν προκύψει» καταλήγει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Χάος ξανά έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου

Εικόνες συνωστισμού επικράτησαν για άλλη μια φορά έξω από τα γραφεία υπηρεσίας ασύλου το πρωί της Δευτέρας, πρώτη μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων.

Όπως αποκαλύπτουν και φωτογραφίες, δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους άνθρωποι ηλικιωμένοι ή οικογένειες με μικρά παιδιά, φαίνεται να αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες στην ουρά.

Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης των προσφύγων.

Από αύριο λοιπόν το κοινό θα εξυπηρετείται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού.

Εξαιρετικά, θα επιτρέπεται η κατάθεση προσφυγής άνευ ραντεβού, για λόγους δεσμευτικών προθεσμιών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr