Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Lockdown στην Αγγλία - Αισιόδοξος ο Τζόνσον για εμβόλιο την άνοιξη του 2021

Κοροναϊός : Lockdown στην Αγγλία – Αισιόδοξος ο Τζόνσον για εμβόλιο την άνοιξη του 2021

Η προοπτική ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία ότι η άνοιξη θα είναι καλύτερη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφότου ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό lockdown για την Αγγλία μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η προοπτική ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία ότι η άνοιξη θα είναι καλύτερη, δήλωσε το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφότου ανακοίνωσε νέο εθνικό lockdown για την Αγγλία μέχρι τον Δεκέμβριο, για να μην καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) θα μπορούσε να βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο, με μεγάλο αριθμό θανάτων από την COVID-19, αν δεν ανακοινωνόταν σήμερα το νέο εθνικό lockdown, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι.

«Πιστεύω ότι αν δεν λαμβάναμε μέτρα τώρα, η πιθανότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρεθεί σε δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αρχίατρος είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα, πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των νέων μέτρων του lockdown, ότι η Αγγλία καταγράφει σημαντικό ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

«Σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα τώρα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αύξησης», τόνισε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου Πάτρικ Βάλανς είχε δηλώσει ότι οι θάνατοι στην Αγγλία από την COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διπλασιαστούν ή να αυξηθούν ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το πρώτο κύμα που ήταν την άνοιξη.

Καραντίνα, αλλά παραμένει αισιόδοξος ο Τζόνσον

Χρυσώνοντας το χάπι της νέας καραντίνας ο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ύπαρξη εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα το αισθανθούμε πολύ διαφορετικά και καλύτερα την άνοιξη. Δεν είναι μόνο ότι θα έχουμε καλύτερα φάρμακα και θεραπείες αλλά και η ρεαλιστική ελπίδα ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς», τόνισε.

«Έχουμε τώρα την άμεση προοπτική της χρήσης πολλών εκατομμυρίων φθηνών, αξιόπιστων και πάνω από όλα, γρήγορων τεστ  τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείτε εάν έχετε μολυνθεί ή όχι και να πάρετε το αποτέλεσμα μέσα σε 10 με 15 λεπτά», δήλωσε ο Τζόνσον.

Κλειστά μέχρι 2 Δεκεμβρίου

Για τέσσερις εβδομάδες από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου, οι καφετέριες, οι παμπ και τα εστιατόρια στην Αγγλία θα παραμείνουν κλειστά.

Οι κάτοικοι της Αγγλίας καλούνται να εργαστούν από το σπίτι και θα πρέπει να φύγουν από εκεί μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως η σωματική άσκηση, ένα ιατρικό ραντεβού ή οι βασικές αγορές τροφίμων.

Μπορούν να συναντήσουν μόνο ένα πρόσωπο έξω από το σπίτι τους και σε εξωτερικό χώρο.

Σαν την πρώτη καραντίνα

Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί. Θα είναι δυνατό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

Παρότι αυτά τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά της πρώτης καραντίνας που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οι βουλευτές θα αποφανθούν επί των νέων αυτών περιορισμών στις αρχές της εβδομάδας, πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όσον αφορά τους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες της Premier League, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του μήνα του lockdown.

Τι θα ισχύσει από την Πέμπτη

Η Βρετανία γίνεται η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε δεύτερο εθνικό lockdown, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Με τη χώρα να έχει ξεπεράσει συνολικά το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ο Βρετανός ηγέτης παραδέχτηκε ότι το μέχρι στιγμής σύστημα με τα περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό, ενώ ομολόγησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι κυριολεκτικά στα όριά του, ακόμα και σε περιοχές χωρίς πολλά κρούσματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η χώρα μπαίνει και πάλι σε γενική καραντίνα από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Τι θα επιτρέπεται και τι όχι

Τα καταστήματα λιανεμπορίου (πέρα από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κτλ), η εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια θα κλείσουν για σχεδόν ένα μήνα.

Η διαφορά με το πρώτο lockdown είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι υπηρεσίες take away θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν. Δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις φίλων κατ’ οίκον, ενώ απαγορεύονται τα ταξίδια και οι μετακινήσεις (πέρα όμως για εργασία, εκπαίδευση και λόγους υγείας).

Θα επιτρέπεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και οι μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας, εφόσον ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι. Ακόμη, οι πολίτες θα μπορούν να συναντηθούν με ένα άτομο που δεν μένει σπίτι τους σε εξωτερικό χώρο και να κάτσουν στο ίδιο παγκάκι!

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024