Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Κοροναϊός : Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Και ξαφνικά όλα ανατρέπονται και μία εικόνα του παρελθόντος, εκείνη με τα ράντζα παραταγμένα στους διαδρόμους φαντάζει μελλοντική πολυτέλεια. Ενα δεύτερο μέτωπο στη μάχη κατά του κοροναϊού προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικό  και είναι η μάχη των νοσοκομείων.

Και ξαφνικά όλα ανατρέπονται και μία εικόνα του παρελθόντος, εκείνη με τα ράντζα παραταγμένα στους διαδρόμους φαντάζει μελλοντική πολυτέλεια. Ενα δεύτερο μέτωπο στη μάχη κατά του κοροναϊού προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικό  και είναι η μάχη των νοσοκομείων. Που δηλητηριάζει τα νεότερα μέλη της κοινωνίας και οδηγεί στα χαρακώματα τον πολιτικό κόσμο με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει πυρά κατά της κυβέρνησης με τον ίδιο ρυθμό που η πανδημία οδηγεί καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία που πλέον σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ομως πόσο να αντέξουν τα νοσοκομεία. Και τί έγινε για να θωρακιστούν εγκαίρως πριν ξεσπάσει το πανδημικό τσουνάμι και ο ιός αποδειχτεί φονικότερος από την πρώτη του «νιότη» τον περασμένο Μάρτιο; Εφτασαν τα κρούσματα συνολικά τις 40.929 και κάθε μέρα προστίθενται σε αυτά από 1.500 μέχρι πάνω από 2.000. Και είναι άνθρωποι 18 έως 39 χρονών αυτοί που προσβλήθηκαν περισσότερο από τον ιό, που κανονικά δεν προβλεπόταν να αρρωστήσουν, που οι χώροι για να τους βάλουν στα νοσοκομεία στέρεψαν, που τα κρεβάτια καταλήφθηκαν.

Και έφτασαν τα πράγματα στο σημείο που οι πόρτες στο σύστημα Υγείας κλείνουν για όσους δεν έχει αγγίξει η πανδημία όμως έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν, να εξεταστούν, να χειρουργηθούν. Αφού  δεν είναι μόνο ο ιός που σκοτώνει αλλά και ένα σωρό άλλες ασθένειες που οδήγησαν τόσο κόσμο να περιμένει στην μακριά λίστα για το ραντεβού το οποίο πλέον ακυρώνεται. Ηδη στις ΜΕΘ, η μάχη για τη ζωή είναι σύντομη για πολλούς ανθρώπους.

Ανθρώπους που δεν είναι απόμαχοι της ζωής. Μέσος όρος τα 66 χρόνια γράφουν τα χαρτιά των γιατρών όμως η μάχη χάνεται σύντομα πολλές φορές και τα κρεβάτια αυτών των ανθρώπων, που στερήθηκαν τη συμπαράσταση των αγαπημένων τους ανθρώπων στο τελευταίο σκαλοπάτι της ζωής, γεμίζουν ακόμη πιο γρήγορα. Στους 140 έφτασαν οι διασωληνωμένοι. Ψάχνουν περισσότερους γιατρούς, περισσότερους χώρους γιατί οι κλινικές σταματούν να εξυπηρετούν τα περιστατικά για τα οποία είναι εξειδικευμένες, και μετατρέπονται σε μονάδες αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Σιωπηρά η επιλογή γίνεται. Γίνεται μέσα από κάθε σοβαρή ιατρική πράξη που αναβάλλεται. Με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών που περιμένουν. Και θα περιμένουν. Αν ο ελεγχος χαθεί, και οι διάσπαρτες εστίες του ιού στη χώρα ακολουθήσουν χαοτική συμπεριφορά, τα νοσοκομεία είναι το ύστατο καταφύγιο. Νοσούν όμως κι αυτά, πριν ο κλοιός της πανδημίας σφίξει ακόμη περισσότερο.

Οι γιατροί του ΕΣΥ αντιδρούν

Την αναστολή ή «περιορισμό» των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% που ανακοίνωσε για τις «κόκκινες περιοχές» (επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με μοναδική εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, στηλιτεύουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Σε δήλωσή τους εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας την αναστολή τακτικών χειρουργείων κάνουν λόγο για απράδεκτη κυβερνητική εντολή και μεθόδευση που θα αυξήσει τη θνητότητα και τη νοσηρότητα.

Μάλιστα επιτίθενται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη ότι «απέδρασαν κι έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά» για να κάνει τις ανακοινώσεις, ενώ στηλιτεύουν και την «ένοχη σιωπή» των «ειδικών» φωτογραφίζοντας την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τα χειρουργεία

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που επιβάλουν την αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων λόγω στις κόκκινες περιοχές λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Μιλώντας για κυνική επιβεβαίωση της αδράνειας της κυβέρνησης επί οκτώ μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνα, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Απαιτούνται πέντε μέτρα

Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών

Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ

Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ

Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία».

ΚΚΕ : Τα ψέματα για τη δήθεν θωράκιση των νοσοκομείων

Δριμεία κριτική ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για την αδυναμία θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας εδώ και οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία τώρα με την έκρηξη των κρουσμάτων του κοροναϊου η αναστολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες» περιοχές.

Το ΚΚΕ μιλά για μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μίας νόσου, γεγονός που -όπως υποστηρίζει- αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα περί δήθεν θωράκισης του ΕΣΥ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η ανακοίνωση για περικοπή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες» περιοχές και έως 20% στις «κίτρινες», στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας «μιας νόσου», αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκισή του» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τον αποκλεισμό των ασθενών από χειρουργικές επεμβάσεις».

Πρόβλημα για χιλιάδες ασθενείς

Αναφέρει ότι το 80% της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων αφορά τις περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη όπου γίνονται ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργείων, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί σε ενδεχόμενη αύξηση των «κόκκινων» περιοχών, ενώ επισημαίνει πως «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους».

«Και στην Ευρώπη υπολειτουργούν»

Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, απαντά το υπουργείο Υγείας στην Αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματική αδιαφορία για την θωράκιση του ΕΣΥ επί οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα τώρα να αναγκαστεί να μειώσει κατά 80% προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία στις «κόκκινες περιοχές».

«Όπως ακριβώς έγινε στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας» τονίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19, εξηγεί το υπουργείο Υγείας, «είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την Άνοιξη.»

» Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.»

Κρίσιμες λειτουργίες υλοποιούνται κανονικά

Ξεκαθαρίζεται, τονίζει το υπουργείο Υγείας, «ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών. Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά».

7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση «έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ» επισημαίνει το υπουργείο Υγείας και παραθέτει στοιχεία για τις προσλήψεις, τον αριθμό των ΜΕΘ, των διενεργούμενων τεστ για Covid-19:

  • Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.
  • Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.
  • Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
  • Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πού προστίθενται ΜΕΘ

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 14:00. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με πληροφορίες δε, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024