Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τρόμος από τα 2.000 κρούσματα - Τα νέα μέτρα και ο φόβος για τα νοσοκομεία

Κοροναϊός : Τρόμος από τα 2.000 κρούσματα – Τα νέα μέτρα και ο φόβος για τα νοσοκομεία

Ακόμα 48 ώρες. Αλλά από την Τρίτη τα ξημερώματα όλα θα είναι διαφορετικά γιατί ο κοροναϊός καλπάζει και ξεπερνά μέτρα και αντιδράσεις.

Ακόμα 48 ώρες. Αλλά από την Τρίτη τα ξημερώματα όλα θα είναι διαφορετικά γιατί ο κοροναϊός καλπάζει και ξεπερνά μέτρα και αντιδράσεις. Τώρα ο φόβος φωλιάζει και στους υγιείς, που δεν ξέρουν αν θα υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο σε νοσοκομείο στην περίπτωση που τους συμβεί κάτι σοβαρό.

Κλονίζεται το σύστημα Υγείας και η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, πολλοί περισσότεροι, εργαζόμενοι σε αυτές, θα βιώσουν ξανά το καθεστώς αναστολής. Μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθούν αλλά θα μάθουν ότι η εγχείρηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Η μία κλινική μετά την άλλη γίνονται COVID.

Ηταν όλα διαφορετικά το Σάββατο

Το Σάββατο αυτό όλα ήταν διαφορετικά. Μόνο η κίνηση στους δρόμους έδινε την ψευδαίσθηση μίας ηλιόλουστης κανονικότητας. Τα κρούσματα, που ήταν «νωχελικά» στο τέλος κάθε εβδομάδας υπερακοντίστηκαν στα 2.056. Διαφορετικά θα είναι πλέον όλα τα Σάββατα καθώς με τις νέες αποφάσεις, οι άνθρωποι απομονώνονται για να απομονωθεί ο ιός που δείχνει να μην μπορεί ελεγχθεί.

Είχαν εντοπίσει την Παρασκευή 540 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 24 ώρες μετά έγιναν 839. Εκτινάχθηκαν και στην Αττική που έφτασαν τα 464.

Θα κλείσουν τα εστιατόρια, θα κλείσουν γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, κόσμος θα κλειστεί στο σπίτι του για να τηλε- εργάζεται, όλοι θα φοράνε μάσκες, όλοι δεν θα κυκλοφορούν μετά τις 12 το βράδυ, όλοι οι ηλικιωμένοι θα μιλούν μόνο τηλεφωνικά από τους οίκους ευγηρίας στα αγαπημένα τους πρόσωπα αφού απαγορεύεται να δουν και να τους δει κάποιος δικός τους, όλα έγιναν άσπρο μαύρο, δηλαδή κίτρινο και κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας.

Απανωτές εξάρσεις

Αγριεύουν τα μέτρα, αυστηροποιούνται οι περιορισμοί και μπορεί να έρθουν ακόμη περισσότερα με βαθύ αντίκτυπο σε οικονομία και κοινωνία, σε μία χώρα που η μισή είναι σε συναγερμό και σε κόκκινο συναγερμό.

Καμία ένδειξη δεν υπάρχει επί του παρόντος ότι ο κοροναϊός έχει διάθεση να υποχωρήσει.

Μείναμε σε εκείνο το δεκαπενθήμερο που θα έληγε στις 9 Νοεμβρίου για να δούμε αν θα υπήρχαν ενδείξεις ανάσχεσης του ιού. Ωστόσο ο ιός έδειξε διαφορετικές διαθέσεις και με τρεις εξάρσεις από τα 1.000 κρούσματα ξεπέρασε τις 2.000.

Εστίες σε όλη τη χώρα

Ακόμα 48 ώρες για να ξεκινήσει μία αντίστροφη πορεία που όλοι περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει τέλος και αν τα 2.000 κρούσματα μπορεί να γίνουν 3.000 ή και 5.000.

Ο κοροναϊός έχει δημιουργήσει εστίες επιπολασμού σε όλη τη χώρα και ισχυρά προγεφυρώματα όπως στη βόρεια Ελλάδα όπου σχηματικά θα έλεγε κάποιος ότι διογκώνεται εκθετικά.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε πλέον ότι οι έλεγχοι θα είναι αμείλικτοι σε κάθε γωνιά της χώρας ελπίζοντας να αλλάξει την εικόνα πριν τα Χριστούγεννα.

Θάνατοι στις ΜΕΘ

Μέχρι τότε στις ΜΕΘ ο κόσμος πεθαίνει. Και νέοι άνθρωποι προσβάλλονται με την ίδια ευκολία που κολλούν ένα κοινό κρυολόγημα. Κολλούν παιδιά σε σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς.

Το Σάββατο στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 135. Δεκάδες ασθενείς με τον ιό διακομίζονται στα νοσοκομεία. Διαγκωνίζονται και παραγκωνίζονται άλλοι.

Την Τρίτη ξεκινά μία διαφορετική εβδομάδα.

Τα εφιαλτικά ρεκόρ του Σαββάτου

Τρομακτικός είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια. Το φράγμα των 2000 κρουσμάτων έσπασε σήμερα, Σάββατο, προκαλώντας φόβο και προβληματισμό, δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνήθως ο αριθμός κρουσμάτων είναι μικρότερος από τον πραγματικό, δεδομένου ότι τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν περιορισμένες ώρες.

Σοκ προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ξεπέρασε τους 135, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται ανησυχητικά.

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι σε σχέση με χθες, Παρασκευή, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα – και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα – γίνεται «πρωταθλήτρια» του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού ξεπερνάει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Αττική σε κρούσματα. Είναι σοκαριστικό ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 540 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο καταγράφηκαν 839 νέες μολύνσεις.

Αρνητικό «ρεκόρ» σημείωσε πάλι και η Αττική με 464 νέα περιστατικά Covid-19.

Το σχέδιο 30 ημερών της κυβέρνησης

Σχέδιο με διάρκεια 30 ημερών για την αποτελεσματική ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την προστασία της υγείας των πολιτών και την ουσιαστική στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα νέα μέτρα που έχουν προταθεί από την επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση σταθμίστηκαν από τον πρωθυπουργό και έτσι αποφασίστηκε να ανακοινωθούν έτσι ώστε να καμφθεί η διασπορά του κοροναϊού καθώς τα κρούσματα κάθε μέρα σημειώνουν και νέα ρεκόρ.

Η επικράτεια χωρίζεται σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Όχι συναθροίσεις.

Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Σαρωτικούς και εντατικούς ελέγχους προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης

«Όλη η αστυνομία θα είναι στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε: «Όποιος διασκεδάζει, πίνει και τρώει χωρίς να τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους. Όποιος μαγαζάτορας παρανομεί σκάβει τάφους».

«Θα είμαστε παντού» διεμήνυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στο «ρόλο» και την «αποστολή» της ΕΛΑΣ ζητώντας «συμμόρφωση» και χαρακτηρίζοντας την «ανυπακοή» ως «ανεύθυνη και παράνομη πράξη».

Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί η μετάβαση από «κόκκινες» περιοχές σε «κίτρινες». «Συμπεριφορές να φεύγουμε από νομό σε νομό για διασκέδαση δεν θα γίνουν ανεκτές».

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί «γιατί διαφορετικά θα κλείσει ολόκληρη η Ελλάδα»

Αναφερόμενος τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για 48000 ελέγχους από την Ελληνική Αστυνομία και 1900 παραβάσεις για χρήση μάσκας και αποστάσεις, ενώ ελέγχθησαν 3600 μαγαζιά και καταγράφηκαν 254 παραβάσεις.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Το Σάββατο η Ελλάδα «χτύπησε» αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 2.030 είναι εγχώρια και τα  62 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

–  22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

464 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

839 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 260 κρούσματα συνδέονται με δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

70 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροοές

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

65 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

82 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στη  Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

61 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024