Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλέζα : Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας σε μια εβδομάδα

Αμυγδαλέζα : Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας σε μια εβδομάδα

H παρατεταμένη κράτησή τους και οι απάνθρωπες συνθήκες έχουν οδηγήσει στα όριά τους τις κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα.

Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας κρατούμενων γυναικών προσφύγων σημειώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες στο κέντρο κράτησης γυναικών της Αμυγδαλέζας.

Η μια εξ αυτών μάλιστα είναι ασυνόδευτη ανήλικη, η οποία έχει πέσει θύμα trafficking. Γι’ αυτόν τον λόγο από την προηγούμενη Κυριακή οι κρατούμενες έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες πρακτικές της ΕΛΑΣ.

Κατάπιε 500 ml σαμπουάν

Σύμφωνα με το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ», 19χρονη γυναίκα από το Κονγκό κατάπιε 500 ml σαμπουάν στις 22 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Νοσοκομείου Γεννηματάς για πλύση στομάχου και σύντομη παρακολούθηση.

Είχε φτάσει στην Ελλάδα πέρσι ως ασυνόδευτη ανήλικη και θύμα τράφικινγκ, διέμενε στη Μόρια και κατέθεσε αίτηση ασύλου τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ προσπαθούσε να φύγει στο εξωτερικό και έκτοτε κρατείται στην Αμυγδαλέζα.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, και εκ νέου εκτάκτως το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, επισκεφτήκαμε τις κρατούμενες στο…

Posted by Το Μωβ on Thursday, 29 October 2020

Παρόλο που με την υπόθεσή της ασχολούνται από τον Αύγουστο του 2020 πολλές οργανώσεις, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,  η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στις 23/9/2020 αποφάσισε την παράταση της κράτησής της, γεγονός που την καταρράκωσε ακόμα περισσότερο.

Στις 19/10/2020 έδωσε την συνέντευξή της για την αίτηση ασύλου στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου της Αμυγδαλέζας. Παρότι η Υπηρεσία Ασύλου εισηγήθηκε την μη κράτησή της την ίδια μέρα, 19/10/2020, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής δεν την άφησε ελεύθερη.

Τελικά, η κοπέλα προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας και μόνο τότε αφέθηκε επιτέλους ελεύθερη. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα για να πάρει τα πράγματα της.

Η ανήλικη που έκοψε τις φλέβες της

Είχε προηγηθεί στις 19 Οκτωβρίου η απόπειρα αυτοκτονίας μιας 17χρονης Αφγανής, αναγνωρισμένης πρόσφυγα.

Διέμενε αρχικά στο ΚΥΤ Μόριας, από όπου έφυγε και συνελήφθη στις 22/9/2020 από το Α.Τ. Αυλώνας. Κατόπιν μετήχθη στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπου τέθηκε σε κράτηση μαζί με τις ενήλικες γυναίκες.

Στις 9/10/2020 δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από μια ενήλικη συγκρατούμενή της, η οποία απομονώθηκε άμεσα από την αστυνομία. Στη συνέχεια απομονώθηκε και η ίδια η ανήλικη.

Βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και κρατήθηκε στην απομόνωση.

Στις 19/10/2020 έκοψε τις φλέβες της από το ένα της χέρι και μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε. Πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα, και έκτοτε κρατείται και πάλι στην Αμυγδαλέζα.

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για να τοποθετηθεί σε δομή φιλοξενίας.

«Τι πράγματα είναι αυτά; Κάθε μέρα θα έχουμε κι άλλα; Μία σαμπουάν, μία χλωρίνη;»

Στις 24 Οκτωβρίου, 27χρονη από την Λευκορωσία, που περιμένει την απόφαση της αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό και ήδη κρατείται ένα χρόνο, κατάπιε χάπια και χλωρίνη και νοσηλεύτηκε στο «Σισμανόγλειο». Πήρε εξιτήριο δύο μέρες μετά και εξακολουθεί να κρατείται στην Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση», μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της 27χρονης, «επί δυο τουλάχιστον ώρες περίμεναν το ασθενοφόρο, με την κοπέλα κρεμασμένη σε μια καρέκλα, με χαμένες τις αισθήσεις, έξω από το ιατρείο, που τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό, με δυο συγκρατούμενές της, αντί νοσοκόμων, να την προσέχουν να μην πέσει και να προσπαθούν να τη συνεφέρουν. Οι αστυνομικές αρχές, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενες, έδειχναν απάθεια στην όψη μιας κρατούμενης που κινδύνευε η ζωή της».

Αίσθηση προκαλεί η στάση γυναίκας αστυνομικού που καταγράφεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε η πρωτοβουλία: «Τι πράγματα είναι αυτά; Κάθε μέρα θα έχουμε κι άλλα; Μία σαμπουάν, μία χλωρίνη;», ακούγεται να λέει η αστυνομικός, δείχνοντας «πόσο ακατάλληλη και πόσο αναιδής κι επιθετική ήταν μπροστά στον κίνδυνο της ζωής μια νέας κοπέλας», όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Δείτε το βίντεο-σοκ της πρωτοβουλίας  «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση»:

Απεργία πείνας

Υστερα από τις τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, από την περασμένη Κυριακή 9 από τις 35 κρατούμενες προχώρησαν σε απεργία πείνας.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, και εκ νέου εκτάκτως το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ» επισκέφτηκε την Αμυγδαλέζα, μοίρασε τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια και μίλησαν με τις γυναίκες, τις οικογένειες καθώς και με μια ασυνόδευτη ανήλικη.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η απόγνωση των κρατουμένων αυξάνεται επικίνδυνα λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν στο ισχύον απάνθρωπο σύστημα της διοικητικής κράτησης» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση αναφέρει:

«Την εξευτελιστική μεταχείριση των μεταναστ(ρι)ών τη συναντάμε σε κάθε camp/ΠΡΟΚΕΚΑ, είτε αυτό λέγεται Καρά Τεπέ ή Αμυγδαλέζα, είτε αυτό θεωρείται “ανοιχτό” ή “κλειστό”. Παντού τους έχουν για πέταμα, τους αποκρύπτουν κάθε πληροφορία για την κράτηση τους και το άσυλο που δικαιούνται. Δεν είναι λίγες οι φορές, που καθυστερούν τη διαδικασία ασύλου τους, ακυρώνοντας ραντεβού κλεισμένα για τις συνεντεύξεις τους, γιατί δεν εξασφάλισαν διερμηνέα. Τις/τους/τα εξοντώνουν, σωματικά, με την άθλια διατροφή, με την έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής, και ψυχικά, με τις βίαιες συμπεριφορές, παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς, εκβιασμούς, βασανιστήρια, απόκρυψη στοιχείων και διάσπαση από τις οικογένειες τους, για να οδηγηθούν να ζητήσουν στο τέλος μόνες/οι/α τους να απελαθούν απο την Ελλάδα. Η “οικειοθελής” αυτή απέλαση είναι τακτική που ακολουθείται τόσο μέσα στα κέντρα κράτησης όσο και έξω από αυτά, αφού οι εκβιασμοί και η εκμετάλλευση συνεχίζονται κι από ρατσιστές ιδιοκτήτες, που νοικιάζουν τα σπίτια τους, από εργοδότες, στα σχολεία – αν έχουν την τύχη τα παιδιά τους να βρουν εκεί μια θέση- στις γειτονιές όπου ζουν και δέχονται απειλές και πολλές επιθέσεις, αλλά και από τα δήθεν ανθρωπιστικά προγράμματα και τους διεθνείς οργανισμούς που στόχο έχουν να συμπληρώσουν/σιγοντάρουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. παρά να προσφέρουν στήριξη και διεξόδους στους/στις μεταναστ(ρι)ες.»

ΑΡΣΙΣ: Ανησυχία για την διοικητική κράτηση των γυναικών στην Αμυγδαλέζα

Σοβαρές ανησυχίες για την διοικητική κράτηση των γυναικών στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας εκφράζει και η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», το οποίο επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ σημειώνεται:

Πρόκειται για γυναίκες που αρχικά κρατούνταν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Ταύρου κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2020 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας Κάποιες γυναίκες βρίσκονται σε συνθήκες κράτησης πάνω από ένα χρόνο, άλλες είναι αιτούσες διεθνή προστασία, για καμία δεν έχει υλοποιηθεί ατομική διερεύνηση (ευαλωτότητες, προβλήματα υγείας, χρόνος παραμονής στην Ελλάδα, ανιθαγένεια κ.ο.κ), ενώ πέρασαν την περίοδο της καραντίνας λόγω του covid-19 σε απόλυτη συνθήκη απομόνωσης, στερούμενες της επαφής με συγγενικά, φιλικά πρόσωπα, ακόμα και ομάδες υποστήριξης. Λόγω της πανδημίας προκύπτει ακόμη ένα θέμα που επιμηκύνει το χρόνο κράτησης που είναι τα κλειστά σύνορα και η αναβολή απομάκρυνσης ακόμη και σε περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να επαναπατριστούν.

«Με το παρόν καταδεικνύουμε την κατάσταση και τις συνθήκες στις διοικητικά κρατούμενες στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας,…

Posted by ARSIS – Association for the Social Support of Youth on Friday, 30 October 2020

Η ίδια η συνθήκη κράτησης, αλλά και η παράτασή της τόσους μήνες έχουν επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων. Παρατηρούμε τόσο ψυχική όσο και σωματική φθορά αρκετούς μήνες και όπως κ οι ίδιες μας δηλώνουν, έχουν απογοητευτεί πλήρως, καθώς αισθάνονται ξεχασμένες και δεν βλέπουν άμεση προοπτική απελευθέρωσης.

Αυτό έχει οδηγήσει τρεις γυναίκες (μια εκ των οποίων είναι ανήλικη) να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη.

Με το παρόν καταδεικνύουμε την κατάσταση και τις συνθήκες στις διοικητικά κρατούμενες στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας, εκφράζουμε την ανησυχία μας και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024