Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή οικονομία - Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της κρίσης

Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή οικονομία – Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της κρίσης

Το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο και φαίνεται πως θα αποτελέσει καταλύτης το μέγεθος της συρρίκνωσης του διαστήματος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου

Μικρή ανάσα, πριν ξανα μπουν στη δίνη της πανδημίας, πήραν οι οικονομίες της Ευρώπης. Το ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο κατά 12,7%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο και τα τύμπανα της αγωνίας πλέον χτυπούν για το τρίτο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας, όπου οι ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι καλοκαιρινές εισπράξεις θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, το ύψος της ύφεσης για το 2020 και οι εκτιμήσεις δείχνουν συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο κοντά στο 8-9% σε σχέση με το 2019. Οι οικονομολόγοι βλέπουν έντονους υφεσιακούς ρυθμούς στην Ελλάδα, με μικρότερη μεν ένταση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με το 2019.

Το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο και φαίνεται πως θα αποτελέσει καταλύτης το μέγεθος της συρρίκνωσης του διαστήματος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Αποτελεί το πιο δυνατό τρίμηνο για την ελληνική οικονομία και εκτιμάται πως η ύφεση μπορεί να είναι στο 8-10% σε σχέση με το 2019 και οι απώλειες να κυμανθούν πέριξ των 5 δισ. ευρώ.  Η κρισιμότητα του τρίτου τριμήνου, αλλά και του τέταρτου, πηγάζει από το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως που οδηγεί σε επιβεβλημένη εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 23%, συνολικά 527 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο και μετά η πανδημία έπληξε τις μετακινήσεις  σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισπράξεις σε ποσοστό περίπου 95%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται μετά το σταδιακό άνοιγμα της χώρας και τον Ιούλιο εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση 84,4%.

Τον Αύγουστο όμως τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ με πτώση περίπου 60%. Εκτιμήσεις  οδηγούν σε μία απίστευτη βουτιά στις τουριστικές εισπράξεις του 2020 αφού η χρονιά φαίνεται να κλείνει με το 1/5 των περσινών τουριστικών εσόδων του 2019, που ανέρχονταν στα περίπου 18 δισ. ευρώ.  Η χρονιά, εν ολίγοις, θα κλείσει με μείωση εσόδων από τον τουρισμό κατά 80% (περί τα 3,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με εκείνα του 2019.  Σημειώνεται πως  το τρίτο τρίμηνο του έτους επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες που σημαίνει ότι σημειώθηκε πτώση 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η προσωρινή χαρά και το δύσκολο τέταρτο τρίμηνο

Η προσωρινή “χαρά”  για την ιταλική οικονομία αποτυπώνεται σε ανάκαμψη 16,1%, κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ και κατά 18,2%η γαλλική οικονομία. Το ριμπάουντ της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι καλύτερο από τις προβλέψεις καθότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%,ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

Τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που είχαν μειωθεί οι κοινωνικοί περιορισμοί όμως η πορεία της πανδημίας προμηνύει ένα δύσκολο τέταρτο τρίμηνο για όλη την Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ  σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% και προειδοποίησε για δύσκολο τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024