Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στη Νίκαια : Το προφίλ του δράστη - Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Επίθεση στη Νίκαια : Το προφίλ του δράστη – Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ»

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εξαπέλυσε, πρωί της Πέμπτης, επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία και σκότωσε τρεις ανθρώπους προτού συλληφθεί από την αστυνομία, με τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να κάνει λόγο για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Έκοψε το λαιμό γυναίκας

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Άγνωστο το κίνητρο του δράστη

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τη σημερινή επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού

Μετά την επίθεση ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο σημείο, όπου έστειλε μήνυμα πως «η Γαλλία δέχεται επίθεση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν ανέφερε πως «η χώρα μας είναι υπό επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών», σημειώνοντας πως «επιτίθενται στη Γαλλία εξαιτίας των αξιών της ελευθερίας και της επιθυμίας του Παρισιού να μην υποκύψει στην τρομοκρατία».

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών για την προστασία σημαντικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως χώροι λατρείας και σχολεία.

Στο μεταξύ, η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Μνήμες τρομοκρατίας

Σημειώνεται πως η επίθεση έρχεται μετά το σοκ που προκάλεσε στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι από έναν άνδρα τσετσένικης καταγωγής.

Ο δράστης, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε πει ότι ήθελε να τιμωρήσει τον Πατί επειδή έδειξε σε μαθητές σκίτσα που προφήτη Μωάμεθ.

Μετά τη δολοφονία του Πατί πάντως, γάλλοι αξιωματούχοι – υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες – επιβεβαίωσαν εκ νέου το δικαίωμα επίδειξης σκίτσων και εικόνες τους έχουν εκτεθεί ευρέως σε πορείες αλληλεγγύης για τον άτυχο καθηγητή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκρηξη οργής σε περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, με ορισμένες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιδιώκει μια αντι-ισλαμική ατζέντα.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024