Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωινό: Ποιες τροφές να επιλέξουμε για έξτρα ενέργεια

Πρωινό: Ποιες τροφές να επιλέξουμε για έξτρα ενέργεια

Εντάσσοντας στο πρωινό μας τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες θα έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια και θα νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

Ο καφές σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας. Αν όμως τον συνοδεύουμε με ζαχαρούχα δημητριακά, κέικ, μπισκότα και ντόνατ, πιθανότατα θα νιώθουμε κούραση μέσα στις επόμενες ώρες. Βλέπετε, αυτές οι τροφές αν και ιδιαίτερα νόστιμες, δεν μας προσφέρουν πολλά από άποψη θρεπτικών συστατικών και κορεσμού. Αντιθέτως, εντάσσοντας στο πρωινό μας τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες θα έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια και θα νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Κι ενώ οι υδατάνθρακες έχουν «δαιμονοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αρκεί να τους επιλέγουμε έξυπνα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες που αξίζει να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας.

*Βρώμη

Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή και όχι άδικα, αφού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, κρατούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα μας και παράλληλα μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Μάλιστα, η βρώμη είναι πλούσια και σε πρωτεΐνες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα κορεσμού και τη μυϊκή αποκατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η βρώμη δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό μας.

*Δημητριακά ολικής άλεσης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάλουμε τα δημητριακά από το πρωινό μας, αφού μπορούμε απλώς να τους επιλέξουμε έξυπνα. Τα δημητρικά ολικής άλεσης μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, μας κρατούν χορτάτους και ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Για έξτρα ενέργεια μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κομμάτια ξηρών καρπών και φρούτα.

*Μάνγκο

Το μάνγκο συνδυάζει την υπέροχη, γλυκιά γεύση με ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, καθώς είναι μια υγιεινή πηγή θερμίδων, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι (165 γρ.) μάνγκο περιέχει περίπου 99 θερμίδες και εξαιρετικά υψηλή ποσότητα βιταμίνης C. Μπορούμε να το εντάξουμε στο πρωινό μας φτιάχνοντας ένα δροσερό και γευστικό smoothie.

*Πολύσπορο ψωμί

Tο… παρεξηγημένο ψωμί αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τροφές και δεν παχαίνει στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Το πολύσπορο ψωμί γίνεται από το αλεύρι διαφόρων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρυζάλευρο) και συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, νιφάδες βρόμης, πλιγούρι κ.ά.. Όταν καταναλώνεται στο πρωινό μάς προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μας χαρίζει ενέργεια και μας χορταίνει.

*Κινόα

Η κινόα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες φυτικές τροφές, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα περιέχει φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένας εύκολος τρόπος να την εντάξουμε στο πρωινό μας είναι ως προσθήκη στην ομελέτα μας.

*Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας. Έχει την ιδιότητα να μειώνει το φούσκωμα, αυξάνοντας τα βακτήρια που καταπολεμούν το φούσκωμα στο στομάχι και είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε γλυκόζη, μια εξαιρετικά εύπεπτη ζάχαρη, η οποία παρέχει γρήγορη ενέργεια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024