Ο πόλεμος της προπαγάνδας κι ένα... χαμένο υποβρύχιο

Ενας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται τούτες τις ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου προκαλεί το Oruc Reis. Είναι ο πόλεμος της στρατιωτικής επικοινωνίας, ή προπαγάνδας, όπως ονομάστηκε, που διεξάγεται έως τώρα εκεί κοντά στον 28ο Μεσημβρινό. Όταν, πριν από λίγες ημέρες, το Oruc Reis επρόκειτο να βρεθεί μερικά μίλια κοντά στο Καστελλόριζο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διέταξε φρεγάτες, τορπιλάκατους και πυραυλάκατους να «περικυκλώσουν» το Καστελλόριζο, δημιουργώντας γύρω από αυτό ένα πλωτό τείχος. Εν συνεχεία διέταξε τον κυβερνήτη μιας φρεγάτας να βγάλει φωτογραφίες με τα πολεμικά να φρουρούν, σαν ασπίδα το Καστελλόριζο και τις φωτογραφίες αυτές τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στη Ρόδο, αν και τα τουρκικά πλοία ήταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο ο στρατηγός Φλώρος έδωσε και πάλι εντολή να δημιουργηθεί γύρω από το νησί ένα πλωτό τείχος.

Οι Τούρκοι έχασαν και… δικό τους υποβρύχιο

Στον πόλεμο της προπαγάνδας οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και αυτοί τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Τις προάλλες έδωσαν στην δημοσιότητα δήθεν φωτογραφίες ελληνικών (αόρατων) υποβρυχίων που ξετρύπωσαν κάπου στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι φωτογραφίες ήταν θολές και δεν αποδείκνυαν τίποτα. Όταν οι Τούρκοι παρουσίαζαν αυτές τις φωτογραφίες δήθεν με ελληνικά υποβρύχια, τα τύπου Παπανικολής υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν πολύ μακριά και για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τι έβλεπαν στα περισκόπιά τους. Γεγονός είναι ότι τα ελληνικά υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα έχουν εντοπίσει πολλές φορές τα τουρκικά τα οποία τα ξετρυπώνουν «βομβαρδίζοντάς» τα με σόναρ.

Στην πρώτη κρίση του Oruc Reis, το καλοκαίρι, οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα δικό τους υποβρύχιο που νόμιζαν ότι χάθηκε ανοικτά της Ρόδου και επί 48 ώρες το έψαχναν με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN235 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Πηγή: Βηματοδότης

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr