Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Oruc Reis : Επίθεση Κατρούγκαλου κατά ΝΔ για την είσοδο του σκάφους στα 12 μίλια

Oruc Reis : Επίθεση Κατρούγκαλου κατά ΝΔ για την είσοδο του σκάφους στα 12 μίλια

Αγρια κόντρα ξέσπασε το Σάββατο στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το γεγονός μάλιστα ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εθεάθη στα ανοικτά της Ρόδου, πυροδότησε το κλίμα της αντιπαράθεσης.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση ανοχής που επιδεικνύει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έτσι όπως αυτή εκτυλίσσεται τις τελευταίες 40 μέρες με την παραμονή τού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση στη Βουλή δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα, που στάθηκε η αφορμή για την κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας, αλλά μετατοπίστηκε στα ελληνοτουρκικά, όπως αλλωστε σκόπευε εξ αρχής να κάνει η αντιπολίτευση.

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. ‘Αβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα. Προχωράτε με το βλέποντας και κάνοντας», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και απευθύνθηκε στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως εξής: «Έναν-έναν από εσάς κοιτάζω στα μάτια και σας ρωτάω: Είστε περήφανοι που το Ορούτς Ρέις 40 ημέρες παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Είσαστε περήφανοι που για πρώτη φορά πολεμικά πλοία της Τουρκίας πέρασαν το νοητό όριο των 12 μιλίων; Θα είσαστε εξίσου περήφανοι για τον πρωθυπουργό και για την πολιτική του όταν θα έχουμε γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;».

«Αποτύχατε στα εθνικά θέματα»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ακόμα, ότι «η κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, απέτυχε με πάταγο και με θόρυβο διότι όχι μόνο δεν κατάφερε, στο επίπεδο της διπλωματίας, να εξασφαλίσει τις κυρώσεις, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι η μόνη επιλογή, σε άρθρο του στις ξενόγλωσσες εφημερίδες, αλλά και γιατί δεν έχει καν δηλώσει τις κόκκινες γραμμές της». Ιδίως για το ζήτημα των κόκκινων γραμμών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε πως «μια φορά που η κυβέρνηση δήλωσε κόκκινες γραμμές, ότι τάχα είναι τα 6 μίλια, ήταν τόσο φανερό, τόσο αντίθετο στα εθνικά συμφέροντα το λάθος της, που γρήγορα προσπάθησε να ανακρούσει πρύμναν».

«Είχαμε απαντήσει αμέσως στην Τουρκία»

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε δε, ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν είχε συμβεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι τότε το μήνυμα στην άλλη πλευρά ήταν σαφές να μην το διανοηθεί καν». Τη μια και μοναδική φορά που η Τουρκία είχε δοκιμάσει να κάνει, αυτό που κατά κόρον κάνει από των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, να παραβιάσει δηλαδή θα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, το φθινόπωρο του 2018, η απάντηση ήταν άμεση», είπε ο πρώην υπουργός και εξήγησε: «Εμείς είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της διαφοράς. Εμείς είμαστε πάγια υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που οφείλει κάθε πολιτική δύναμη να υπερασπίζεται».

«Δεν έχετε στρατηγική»

«Ζητήσαμε να στείλετε σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθείτε τετελεσμένα με την επέκταση την άμεση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι για αντιπολίτευση, απαιτείται εθνική ενότητα, αλλά για εθνική ενότητα απαιτείται στρατηγική την οποία δεν έχει η κυβέρνηση.

Oruc Reis : Μια ανάσα από τη Ρόδο το τουρκικό ερευνητικό

«Κάποια στιγμή, τη μομφή για τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, θα σας την αποδώσει ευθέως ο ελληνικός λαός. Εύχομαι να μην αποδώσει μομφή και η Ιστορία για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα εθνικά ζητήματα, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την πατρίδα μας».

Λιβανός: «Είναι σαφής η κόκκινη γραμμή μας»

«Η κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απαντώντας στην κριτική που άσκησε νωρίτερα για τα εθνικά θέματα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και έτσι πρέπει να κάνουμε απέναντι στην υπερβολική τουρκική προκλητικότητα, κινούμαστε μεθοδικά, κερδίζοντας τον μαραθώνιο της διπλωματίας, όχι με λαϊκισμούς και άκαιρες απειλές», είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική»

«Ο κ. Κατρούγκαλος μας ρώτησε, ουσιαστικά, αν είμαστε περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Προφανώς είμαστε απολύτως περήφανοι. Το αποδείξαμε όταν φυλάξαμε και φυλάμε ασφαλώς τα σύνορα στο Αιγαίο. Όταν είχαμε μια απόλυτη και ασφαλή προστασία των συνόρων μας στον Έβρο. Όταν μπορούμε και εξασφαλίζουμε απόλυτη μείωση των ροών παράνομων μεταναστών στη χώρα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ταραξίας η Τουρκία

Όταν υπογράφουμε τις συνθήκες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και όταν φτάνουμε πλέον σε μια συνάντηση με τη γείτονα Αλβανία για την εκεί συμφωνία, όταν πετυχαίνουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα να γίνουν ευρωπαϊκά – τουρκικά σύνορα, όταν διεθνοποιούμε επιτυχώς το θέμα και σφίγγει ο κλοιός της απομόνωσης για την Τουρκία, όταν το σύνολο της δυτικής κοινωνίας και των περιοχών της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρούν την Τουρκία ως έναν και μοναδικό ταραξία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024