Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικές εκλογές : Υπάρχει περίπτωση ο Τραμπ να νικήσει ξανά την τελευταία στιγμή;

Αμερικανικές εκλογές : Υπάρχει περίπτωση ο Τραμπ να νικήσει ξανά την τελευταία στιγμή;

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν κάνει τους αναλυτές να μη θεωρούν πιθανή μια τέτοια έκβαση

Πλέον μας είναι κατανοητό ότι η νίκη-έκπληξη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει και τόσο πολύ. Ο Τραμπ είχε το προβάδισμα μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων λευκών ψηφοφόρων, που αποτελούν δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος σε πολλές από τις κρίσιμες, αμφίρροπες πολιτείες.

Η δημοσκοπική απόκλιση μεταξύ του ίδιου και της Χίλαρι Κλίντον μειώθηκε σημαντικά μετά το τρίτο προεδρικό ντιμπέιτ. Και στη συνέχεια, μόλις 11 ημέρες πριν τις εκλογές, έφτασε η επιστολή του Τζέιμς Κόμεϊ, του διευθυντή του FBI, που ανακοίνωνε την επανέναρξη ενός ελέγχου των e-mail της Κλίντον. Αυτά τα τρία γεγονότα έδωσαν αρκετή ώθηση στον Τραμπ ώστε να καταφέρει να εκλεγεί. Μπορεί, όμως, να επαναλάβει και τώρα την ίδια επιτυχία;

Ζήτημα αριθμών

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Τραμπ αυτή τη φορά. Ίσως ο κυριότερος λόγος για αυτό να είναι το γεγονός ότι ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον ίδιο. Σύμφωνα με τον μηνιαίο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του YouGov που πραγματοποιεί ο Economist, το 48% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αξιολογούν θετικά τον Μπάιντεν, ενώ το 49% αρνητικά – η διαφορά είναι μόλις -1%. Στην περίπτωση του Τραμπ, αντιθέτως, φτάνει στο -13%: Το 43% των ψηφοφόρων έχει θετική άποψη, όμως το 56% αρνητική.

Πράγματι, ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο συμπαθής στους Αμερικανούς από ό,τι ήταν η Κλίντον το 2016. Σε αυτό το σημείο του προεκλογικού αγώνα, το αντίστοιχο άθροισμα της δημοτικότητάς της κυμαινόταν στο -14%, δηλαδή ήταν χειρότερο από του Μπάιντεν με διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Δύσκολη η επανάληψη του 2016

Το μηνιαίο άθροισμα της δημοτικότητας του Μπάιντεν έχει υπάρξει και αξιοσημείωτα σταθερό, κάνοντας μια μετατόπιση της γνώμης των ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή να μοιάζει ακόμη πιο απίθανη. Το 2016, η αντίστοιχη αξιολόγηση του Τραμπ είχε βελτιωθεί μόλις κατά μία μονάδα, κινούμενη από το -24 στο -23, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ενώ της Κλίντον είχε επιδεινωθεί κατά δύο, από το -14 στο -16. Και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών επιβεβαιώνουν αυτή τη μεταβολή.

Σύμφωνα με το μοντέλο του Economist για τις προεδρικές εκλογές, το όριο της εθνικής δημοφιλούς ψήφου για την Κλίντον μειώθηκε περίπου κατά 2% τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές. Τότε, αυτό αποδείχθηκε αρκετό για να αλλάξει την έκβαση ενός εκλογικού αγώνα που κρινόταν στη διαφορά. Όμως αυτή τη φορά δεν θα είναι αρκετό.

Καθώς Τραμπ και Μπάιντεν ήρθαν αντιμέτωποι στο τελευταίο προεδρικό ντιμπέιτ στο Νάσβιλ του Τενεσί στις 22 Οκτωβρίου, ψηφοφόροι και σχολιαστές ενδέχεται να μπήκαν στον πειρασμό να επισημάνουν τις ομοιότητες με το 2016. Όμως, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, αυτές οι εκλογές δεν θα κριθούν σε τόσο μικρές διαφορές. Αυτή τη στιγμή, το εκλογικό μοντέλο του Economist δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις ΗΠΑ. Και οι πιθανότητές του να θριαμβεύσει στο σώμα εκλεκτόρων ξεπερνούν τις εννιά στις δέκα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024