Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε δοκιμασία οι αντοχές της κυβέρνησης - Σκληρή στάση από την αντιπολίτευση

Κοροναϊός : Σε δοκιμασία οι αντοχές της κυβέρνησης – Σκληρή στάση από την αντιπολίτευση

Αντιμέτωπη με την απώλεια του ελέγχου της κατάστασης βρίσκεται η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κοροναϊού καθώς είναι ανησυχητική η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων. Η αδυναμία εφαρμογής των μέτρων, η ιδεολογική χρήση της πανδημίας από κυβερνητικά στελέχη. Που οφείλεται το υπό εξέταση μέτρο για νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Βολές από την αντιπολίτευση

Αντιμέτωπη με την απώλεια του ελέγχου της κατάστασης βρίσκεται η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κοροναϊού καθώς είναι ανησυχητική η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων.

Αδυναμία εφαρμογής των μέτρων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει νέα παρέμβαση – διάγγελμα για αύριο μετά την σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμοξιολόγων αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στον πρωινό καφέ του μεγάρου Μαξίμου.

Το γεγονός πάντως ότι υποχρεώνεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός μαρτυρά μάλλον αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση και να εφαρμόσει τις ως τώρα ληφθείσες αποφάσεις για τον περιορισμό του ιού.

Αποκαλυπτικό είναι πως -όπως αναφέρουν πληροφορίες του in.gr από κυβερνητικές πηγές- η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα ως τις πρώτες πρωινές ώρες αν τεθεί σε εφαρμογή αυτό θα γίνει επειδή παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και δεν κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλλει την τήρηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εστίες υπερμετάδοσης

Μάλιστα όπως αναφέρουν στο in.gr κυβερνητικές πηγές η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχουν γίνει εστίες συνωστισμού και μετάδοσης του κοροναϊού.

Με βάση όλα αυτά πάντως καταρρίπτεται και η ως τώρα στοχοποίηση των νέων και των πλατειών ως σχεδόν αποκλειστικών εστιών μετάδοσης του ιού. Η αλήθεια φαίνεται πως είναι πιο σύνθετη και σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που επικαλούνται τα ιατρικά δεδομένα και αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εξαιτίας της αδυναμίας της αστυνομίας να έρθει σε αντιπαράθεση με τους μπράβους της νύχτας, η κυβέρνηση βρίσκεται έκθετη όταν στέλνει την αστυνομία να συγκρούεται με τους νέους στις πλατείες.

Πήρα το λεωφορείο και κατέβηκα στην επόμενη στάση

Άλλωστε βασική εστία συνωστισμού καθημερινά είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία η κατάσταση ουδόλως έχει βελτιωθεί παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του στόλου των λεωφορείων. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: «Το θέμα δεν είναι μόνο οι πλατείες, αλλά και τα μέσα μεταφοράς. Πώς θα λυθεί αυτό το θέμα. Μεγάλο το πρόβλημα. Χρησιμοποίησα μέσο μεταφοράς για να δω τι γίνεται. Στην επόμενη στάση κατέβηκα. Είπαν ότι θα βάλουν κάποια λεωφορεία παραπάνω, γύρω στα 300, αυτό είναι καλό. Χρειάζεται έλεγχος πόσοι μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο. Πρέπει να είναι κλειστό νούμερο».

Φταίει η …αντιφασιστική συγκέντρωση

Την ίδια ώρα βέβαια και παρά τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που κάνουν ιδεολογική χρήση της πανδημίας για να δικαιολογήσουν πολιτικές καταστολής και αποδίδουν την έξαρση του κοροναϊού στην αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε και όσα ουσιαστικά υπονόησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΜEGA. Άλλωστε δεν ήταν ο πρώτος καθώς χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος στο ίδιο μήκος κύματος, παραβλέποντας οποιουσδήποτε άλλους συνωστισμούς καθημερινά απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην εν λόγω συγκέντρωση την ώρα που ακόμα το δικαστήριο διεξάγεται ένα μπρα-ντε-φερ με την εισαγγελέα που αφότου απέτυχε να πετύχει την αθώωση των χρυσαυγιτών κάνει τα πάντα για να μην εκτίσουν τις ποινές τους.

Σοβαρός κίνδυνος οι συγκεντρώσεις

Με τη συμπλήρωση 15 ημερών από την μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο συνέδεσε ο κ. Γεωργιάδης την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι κύριοι Χαρδαλιάς και Κικίλιας είχαν προειδοποιήσει ότι «τέτοιου τύπου μεγάλες και πολυπληθείς συγκεντρώσεις ασχέτως για ποιον λόγο γίνονται, για τον ευγενή σκοπό να γίνονται, θέτουν σοβαρό κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία.

Αφήγημα

Κατά τ’ άλλα, δοκιμάζεται το ως τώρα αφήγημα της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη και ελεγχόμενη σε σχέση με τις άλλες χώρες σε ότι αφορά την έξαρση της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση βάλλεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι έχει αποτύχει να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα για το θέμα παρενέβησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία

«Η έκρηξη των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ δεν ήταν νομοτέλεια αλλά δυστυχώς δεν είναι τυχαία» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν.

«Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στις αποφάσεις της, η εγκληματική αδιαφορία της για την ασφάλεια στο άνοιγμα του τουρισμού, τις τριτοκοσμικές εικόνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις σχολικές τάξεις και η υποβάθμιση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής με αμιγώς πολιτικά κριτήρια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την χυδαία στοχοποίηση των πολιτών. Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το δεύτερο κύμα βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη παρά τις θυσίες των πολιτών με το δίμηνο lockdown».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό: «Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες και προπαγανδίζει απλά μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ χωρίς αρμόδιο προσωπικό. Ο κ. Πέτσας έφθασε στο σημείο να δηλώνει πριν λίγες μέρες πως αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει με την δημόσια Υγεία και να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει, αναζητώντας καθημερινά μία μικρή μειοψηφία ανεύθυνων, για να κουνήσει το δάχτυλο στο σύνολο των πολιτών. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται».

«Δυστυχώς το δεύτερο κύμα, που είναι και σφοδρότερο, από ό,τι φαίνεται, από το πρώτο, βρίσκει το ΕΣΥ απροετοίμαστο, για δεύτερη φορά, κι εδώ δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, διότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη.

Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος

Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες, σημείωσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την άνοιξη».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:

«Πίσω από τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ, η ΝΔ δεν το πιστεύει, δεν το στηρίζει. Θέλουν να μετατρέψουν το ΕΣΥ σε ένα απαξιωμένο, φθηνό προνοιακό σύστημα. Με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, σύστημα που «σπρώχνει» όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας».

Παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε πως με αφορμή την πανδημία το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επικαλέστηκε προς τούτο την Έκθεση Πισσαρίδη όπου «δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων».

Για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ξέρουμε τι έγινε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πλοία, τις συνθήκες που άνοιξαν τα σχολεία» και τόνισε: «Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες».

Σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση τής πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες, τα προβλήματα μεγάλα. «Πριν 2 ημέρες εγκαταστάθηκαν οι 50 κλίνες ΜΕΘ, που μετά από δική μας πρωτοβουλία, δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία.

11 συν 1 προτάσεις

Η πρόταση μας έπιασε τόπο. Ευτυχώς. Είναι όμως πραγματικά λυπηρό ότι αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστική πράξη ενίσχυσης του συστήματος. Και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Καλά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ήρθε στα εγκαίνια. Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερο αν οι 50 ΜΕΘ άνοιγαν χωρίς να αποσπαστεί ειδικευμένο προσωπικό και να αποδυναμωθούν τα άλλα δημόσια Νοσοκομεία. Ενώ είχαν όλο το χρόνο να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν γιατρούς και νοσηλευτές», υπογράμμισε .

Για την αναγέννηση του ΕΣΥ , όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, η κα Γεννηματά επανέλαβε τις 11+1 προτάσεις που παρουσίασε στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και κάλεσε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να συγκροτήσουν πανελλαδικό δίκτυο για τον χώρο της Υγείας με άξονες συζητήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λάβουν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, όσο και για την κατανόηση και αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Θυσία στο βωμό του κεφαλαίου

Για θυσία των μέτρων προστασίας στο βωμό του κεφαλαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

«Η εκτόξευση των κρουσμάτων και τα καθημερινά αρνητικά «ρεκόρ» είναι η αναμενόμενη εξέλιξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τα μέτρα προστασίας στο βωμό των λεγόμενων «αντοχών της οικονομίας», που δεν είναι άλλο από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Γι’ αυτό άλλωστε και μια σειρά χώροι, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και οι αντοχές του λαού, που εξαντλούνται καθημερινά, γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση -με προσωπικό και υποδομές- του δημόσιου συστήματος υγείας, την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης» αναφέρει το ΚΚΕ.

Χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων

«Ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ήταν «χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων»: η κυβέρνηση σκόρπισε το χρόνο που είχε στη διάθεσή της και την γενναία προσπάθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, αμελώντας με ιδεοληπτική επιμονή να ενισχύσει επαρκώς το σύστημα Υγείας ή να πυκνώσει επαρκώς τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε αφ’ ενός να περιοριστεί η έκθεση πολιτών στον κίνδυνο, και αφ’ ετέρου τα νοσοκομεία να μην έχουν μοιραίες ελλείψεις σε ανθρώπους και εξοπλισμό» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να επαφίεται στην καλοσύνη δωρεών και Ιδρυμάτων για τις απαραίτητες ΜΕΘ και κλίνες που χρειάζονται και να στέλνει τα ΜΑΤ να δέρνουν τους γιατρούς που κρούουν τον κώδωνα ενός συστήματος Υγείας που είναι στα όριά του.

Είναι εξοργιστικό να υιοθετούνται σπασμωδικά, ανακόλουθα και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα που αφήνουν απ’ έξω αυτούς που χρειάζονται περισσότερο φροντίδα: Οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, οι ηλικιωμένοι, που η ζωή τους είναι ένα συνεχές αναγκαστικό lockdown, δεν έχουν κανένα όφελος από το κλείσιμο των μπαρ στις 12, ή από τη δυνατότητα τηλε-εργασίας αφού δεν έχουν καν εργασία.

Για αρχή

Καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να πάρει τα σωστά μέτρα. Πάρα πολύ απλά δεν της επιτρέπεται άλλη επιλογή».

Μάλιστα σε ανάρτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε «για αρχή: Άμεση αύξηση των δρομολογίων ΜΜΜ. Άμεση πρόσληψη 5000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Δημόσιο δίκτυο μαζικών δωρεάν τεστ με ένα κέντρο σε κάθε γειτονιά».

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024