Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. –Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη γονατισμένη τουρκική οικονομία.

Τη διπλωματική της αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Η πρόταση της Αθήνας, σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την ΕΕ, θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην τουρκική οικονομία καθώς οι εξαγωγές για τη γειτονική χώρα θα είναι πιο δύσκολες και πιο ακριβές.

Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς επιθυμεί από την πλευρά της μεγαλύτερο άνοιγμα για τα προϊόντα της στις ευρωπαϊκές αγορές και ως εκ τούτου, μία αντίθετη εξέλιξη θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα στη γειτονική χώρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τι σημαίνει αυτό για την Τουρκία

Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. –Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη γονατισμένη τουρκική οικονομία.

Με βάση την τελωνειακή ένωση, η Τουρκία μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στην ΕΕ χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δεσμούς, ενώ εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο.

Πρόκειται για μια win – win συμφωνία και για τους δύο εμπλεκόμενους, καθώς οι μεγάλες χώρες εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 80 εκατ. κατοίκων.

Έτσι, μια όποια αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα εμπόδιζε την Άγκυρα να εξάγει τα φτηνά προϊόντα της στην ΕΕ, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην τουρκική οικονομία.

Όπως σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η απειλή κυρώσεων είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από την ίδια την επιβολή τους και πως αυτό που δεν έχει ακόμη καταφέρει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ομοφωνία στο πλαίσιο των επαπειλούμενων κυρώσεων.

Τι είναι η τελωνειακή ένωση της ΕΕ

Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ, που συστάθηκε το 1968, διευκολύνει τις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων της ΕΕ, εναρμονίζει τους τελωνειακούς δασμούς για εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ και συμβάλλει στην προστασία των πολιτών, των ζώων και του περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Δεν επιβάλλονται τελωνεία σε αγαθά που ταξιδεύουν μέσα στην τελωνειακή ένωση και—αντίθετα με μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου—τα μέλη της τελωνειακής ένωσης επιβάλλουν μια κοινή εξωτερική ταρίφα σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στην ένωση.

Πέρα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση είναι ενταγμένες και η Ανδόρρα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Τουρκία.

Τι απαιτεί η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας

Από την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία ισχύει από το 1996, αποκλείονται τα αγροτικά προϊόντα.

Επιπλέον:

  • Η Τουρκία υπόσχεται να υιοθετήσει το κοινό δασμολόγιο (ΚΔ) της ΕΕ που σημαίνει κοινή γλώσσα για το εμπόριο εισαγωγές και εξαγωγές
  • Στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες , η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει κανόνες και να υλοποιεί μέτρα που είναι αντίστοιχα με τα μέτρα και τους κανόνες της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.
    • Τονίζεται ότι η Κομισιόν χειρίζεται εμπορικές υποθέσεις για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ, όπως διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτές οι συμφωνίες συνάπτονται με ειδική πλειοψηφία, εκτός από την περίπτωση συμφωνιών για το εμπόριο υπηρεσιών, διανοητικής ιδιοκτησίας, άμεσων ξένων επενδύσεων, οπτικοακουστικών και πολιτιστικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών υπηρεσιών, όπου η έγκριση από το Συμβούλιο πρέπει να είναι ομόφωνη.
  • Ελεύθερος ανταγωνισμός — Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της είναι συμβατοί με τους κανόνες της ΕΕ και ότι οι εν λόγω κανόνες εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων στους καταναλωτές (μειωμένες τιμές, καλύτερη ποιότητα, … κ.λπ.).
  • Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί για την κατάργηση όλων των τελωνειακών δασμών, των ποσοτικών περιορισμών
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr