Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Φίλης στο MEGA: Ο Ερντογάν θέλει η Ελλάδα να πάει για διαπραγματεύσεις «στα γόνατα»

Γ. Φίλης στο MEGA: Ο Ερντογάν θέλει η Ελλάδα να πάει για διαπραγματεύσεις «στα γόνατα»

«Αν μπορούσαμε να θέσουμε “κόκκινες γραμμές”, ο τουρκικός στολίσκος βρίσκεται μέσα στην δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος και πραγματική υφαλοκρηπίδα της συστάδας του Καστελόριζου. Η “κόκκινη γραμμή” είναι τα 12 μίλια, όχι τα 6,5. Με το διεθνές δίκαιο η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι προέκταση της στεριάς στη θάλασσα»

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε μέσα από το MEGA, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

«Ο Ερντογάν θέλει να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα. Δεν νομίζω ο Ερντογάν να ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, αν δεν τηρηθεί ο όρος του. Ο βασικός του όρος είναι η Ελλάδα να πάει για διαπραγματεύσεις στα γόνατα» τόνισε ο κ. Φίλης.

«Αν μπορούσαμε να θέσουμε “κόκκινες γραμμές”, ο τουρκικός στολίσκος βρίσκεται μέσα στην δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος και πραγματική υφαλοκρηπίδα της συστάδας του Καστελόριζου. Η “κόκκινη γραμμή” είναι τα 12 μίλια, όχι τα 6,5. Με το διεθνές δίκαιο η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι προέκταση της στεριάς στη θάλασσα», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα φυσικό της χώρας μας εκ του διεθνούς δικαίου. Στις διεθνείς σχέσεις όταν δεν το ασκείς, δεν υφίσταται μετά από ένα σημείο. Αυτή τη στιγμή καθοδηγούμαστε κατατρομοκρατούμενοι από την Τουρκία να μην το ασκήσουμε. Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι με όλο αυτό το στόλο, είναι επίδειξη σημαίας, δεν είναι κάτι άλλο» συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Εάν και εφόσον γίνει κάποιο επεισόδιο, θα έχουμε να κερδίσουμε αν θα είμαστε εμείς οι τελευταίοι που θα φύγουμε από το πεδίο. Ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Δεν πρόκειται να βγει από πάνω η Τουρκία, είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ πια φαίνεται να την υποστηρίζουν. Είναι κάτι που άπτεται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αν τους αφήσουμε δεν θα μπορέσουμε μετά να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα 12 ναυτικά μίλια», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024