Την απαισιοδοξία της κοινωνίας απέναντι στον κοροναϊό και τη σταδιακή απώλεια της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώνει δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Open TV.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική κοινωνία, με τους περισσότερους πολίτες να την κατατάσσουν ως το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Η απαισιοδοξία αυτή για την πανδημία «ροκανίζει» σιγά σιγά την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη απέναντι στο κυβερνητικό έργο, με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει «κόκκινη κάρτα» στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Άλλα ζητήματα που παρουσιάζονται στην έρευνα είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οικονομία, καθώς και η πάντοτε επίκαιρη πρόθεση ψήφου, αλλά και καταλληλότερου πρωθυπουργού.

Στην έρευνα – που έγινε τηλεφωνικά – πήραν μέρος 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 38,2% των προτιμήσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 22,9%.

Η ΝΔ διατηρεί το ευρύ προβάδισμά της, αλλά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco παρατηρείται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Και στις οικονομικές του προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείθει περισσότερο σε σχέση με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία επικροτεί την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή

Στην ίδια αποκαλυπτική έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σωστή την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Ένα 6% που απαντά «όχι» υπενθυμίζει ότι η μάχη με τον φασισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει…

Στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί επιτυχημένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με την Τουρκία.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς της πανδημίας

Η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση.

Αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμπιστεύεται της κυβέρνησης ως προς τον κοροναϊό, η διαφορά με τους προηγούμενους μήνες είναι χαοτική: 30 μονάδες μείον από τον Μάιο και 6 μονάδες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο.

Πού χάνει η κυβέρνηση: ΜΜΜ, παιδεία και υγεία

Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην παιδεία, τα ΜΜΜ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά, στην Αττική τα ποσοστά δυσαρέσκειας με την κατάσταση στα ΜΜΜ και την παιδεία προσεγγίζει το 70%.

Ικανοποίηση με το συνολικό κυβερνητικό έργο

Αν και το 47% βαθμολογεί την κυβέρνηση με πάνω από 6, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τη γενική άποψη για την απόδοση του κυβερνητικού έργου.

Πρώτο πρόβλημα της χώρας ο κοροναϊός

Απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο

Το 67% εκτιμά ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η ΝΔ άλλαξε τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr