Υιοθετώντας τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ηλίας Μόσιαλος δηλώνει ότι η ανοσία της αγέλης «δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά» ως στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υιοθετώντας τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά της ανοσίας της αγέλης τάσσεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Τις τελευταίες μέρες, η επιστημονική κοινότητα έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: σε αυτούς που υποστηρίζουν το lockdown και σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι μια νέα καραντίνα θα ήταν απαραίτητη.

Ο ΠΟΥ έχει ταχθεί υπέρ τη πρώτης άποψης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ηθικά και επιστημονικά προβληματική» την ανοσία της αγέλης που υιοθέτησαν χώρες, όπως η Σουηδία και η Βρετανία.

Από την άλλη μεριά, ενδεικτικό είναι το άρθρο που υπέγραψαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Λύτρας, όπου καλούν τον κόσμο να μη δαιμονοποιεί την ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κοροναϊό ή συνδυασμό και των δύο.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πρώτης άποψης. Μεταφράζοντας ένα tweet του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέγεσους, γράφει στο Facebook:

«Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε μια πανδημία, και σίγουρα όχι για την πανδημία COVID-19.
Πρέπει
– να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων
– να προφυλάξουμε τους ευάλωτους
– να ενδυναμώσουμε και να επιμορφωσουμε τις κοινωνίες
– να βρούμε, να απομονώσουμε, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε (τους φορείς)
– να ανιχνεύσουμε και να περιορίσουμε σε καραντίνα τις επαφές (των κρουσμάτων)»

Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, 15 October 2020

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr