Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Εκτόξευση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας - Επιβράδυνση της ανάκαμψης

ΗΠΑ : Εκτόξευση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας – Επιβράδυνση της ανάκαμψης

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί από τον Αύγουστο, καθώς οι απολύσεις συνεχίζονται, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί από τον Αύγουστο, καθώς οι απολύσεις συνεχίζονται, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη.

Οι αιτήσεις άγγιξαν τις 898.000 την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το προ της πανδημίας ρεκόρ των 695΄000 σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας. μετά τησταθερή μείωση από την κορύφωση των σχεδόν 7 εκατ. τον Μάρτιο, οι αιτήσεις κυμαίνονταν μεταξύ των 800.000 και 900.000 για πάνω από ένα μήνα, καθώς οι εταιρείες προχωρούσαν σε αναπροσαρμογή των θέσεων εργασίας τους.

«Δεδομένου του ότι βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα της πανδημίας, πρόκειται για εξαιρετικά υψηλούς αριθμούς αιτήσεων», προειδοποιεί η Αν Ελίζαμπεθ Κόνκελ, οικονομολόγος στην ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας Indeed, αναφέροντας ότι οι δείκτες της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται.

Ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επιδόματα μέσω των τακτικών πολιτειακών προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν τους περισσότερους εργαζόμενους, μειώθηκε στα 10 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου σε σχέση με τα 11,2 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι λεγόμενες αιτήσεις παράτασης μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δείχνοντας ότι οι εργοδότες συνέχισαν να κάνουν προσλήψεις.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πρόσφατες μειώσεις στα επιδόματα παράτασης εκπροσωπούν άτομα που έχουν εξαντλήσει την μέγιστη διάρκεια των διαθέσιμων πληρωμών μέσω των τακτικών πολιτειακών προγραμμάτων, και πλέον λαμβάνουν χρήματα μέσω ενός ομοσπονδιακού προγράμματος που παρέχει 13 επιπλέον εβδομάδες επιδόματος. Περίπου 2,8 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούσαν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση μέσω αυτού του προγράμματος την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα φέτος την άνοιξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από επιδόματα δείχνει ότι πολύ Αμερικανοί βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας. Το πρόγραμμα παρατεταμένου επιδόματος πρόκειται, ωστόσο, να διακοπεί στο τέλος του έτους.

Τα στοιχεία της Πέμπτης περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Καλιφόρνια έχει σταματήσει να επεξεργάζεται νέες αιτήσεις εδώ και δύο εβδομάδες. Η πολιτεία θα εκμεταλλευτεί αυτό το χρόνο για να ξεκαθαρίσει τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, αλλά και για να εγκαταστήσει τεχνολογία προστασίας από απόπειρες εξαπάτησης, σύμφωνα με το υπουργείο. Ως αποτέλεσμα, τα στοιχεί αντανακλούν την κατάσταση στην Καλιφόρνια την εβδομάδα πριν την παύση.

Μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει περικοπές προσωπικού τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι πιθανό να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα τις ερχόμενες εβδομάδες.

Γενικότερα, η οικονομία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι μηνιαίες νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, όπως και η αύξηση των αγγελιών ζήτησης υπαλλήλων και καταναλωτικών δαπανών. Περισσότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι απολύσεις τους έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τα επιπλέον $600 των εβδομαδιαίων επιδομάτων που χρηματοδοτούνταν από ομοσπονδιακά κονδύλια διεκόπησαν στα τέλη Ιουλίου και ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Αύγουστο για να χρηματοδοτήσει επιπλέον $300 στα εβδομαδιαία επιδόματα. Επιπλέον, εγκρίθηκε στις πολιτείες το δικαίωμα να λάβουν $44 δισ. κονδυλίων για ανακούφιση από τις φυσικές καταστροφές προκείμενου να καταβάλουν έως και έξι εβδομάδες συμπληρωματικών επιδομάτων, με έναρξη την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Λευκός Οίκος υπέβαλε επισήμως πρόταση για πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους $1,88 τρισ., φέρνοντας τη συνολική προσφορά πιο κοντά στα $2,2 τρισ. που πρόκριναν οι Δημοκρατικοί. Ωστόσο, τα δύο κόμματα εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται την Τετάρτη γύρω από το μέγεθος και τις λεπτομέρειες της πιθανής συμφωνίας.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μέσα από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την πανδημία που απευθύνεται στους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους στη λεγόμενη «gig economy» και άλλους που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δικαιούνται τέτοιου είδους οικονομική ενίσχυση. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, 11,2 εκατ. άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για να λάβουν επιδόματα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Πηγή: www.wsj.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024