Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας.

Ανεπανόρθωτα έχει πληγεί η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ζημιά στη διετία 2020-2021 θα είναι περί τα 11 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, σε σχέση με τις προ κρίσης προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ οι απώλειες έως το 2025 θα φτάσουν τα 28 τρισ. δολάρια.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας.

Μάλιστα, κατά το Ταμείο περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν σε βαθιά φτώχεια το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο τέλος του 2021, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Η ύφεση στο σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 8,3% και στη λίστα με τις χειρότερες προβλέψεις βρίσκεται η Ισπανία (12,8%), η Ιταλία (10,6%), η Πορτογαλία (10%), η Γαλλία (9,8%). Στην έκθεση World Economic Outlook, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, επανέλαβε τις προβλέψεις για την Ελλάδα περί συρρίκνωσης κατά 9,5% το 2020 ( το ΥΠΟΙΚ προβλέπει 8,2%) και εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 προβλέπει άνοδο 6,8%. Βλέπει επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το 1% το 2025). Για την ανεργία προβλέπει αύξηση στο 19,9% φέτος και υποχώρηση στο 18,3% το 2021.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν επιστρατεύσει οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αγγίζουν ήδη τα 12 τρισ. δολάρια.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ

Γενικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από το πιο «βαθύ» σημείο της ύφεσης, ωστόσο παραμένει η αβεβαιότητα και ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι παντού ο ίδιος. Το Ταμείο δίνει σημασία στη στήριξη των επιχειρήσεων για την διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά και για τη διατήρηση της ρευστότητάς τους.

Επισημαίνει ωστόσο ότι, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση, οι πολιτικές θα πρέπει να στραφούν προς την στήριξη της ανακατανομής της απασχόλησης από κλάδους που ενδέχεται να συρρικνωθούν μακροπρόθεσμα (τουρισμός) σε αναπτυσσόμενους τομείς (ηλεκτρονικό εμπόριο).

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μετάβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηριχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων μέσω επιδομάτων και επανεκπαίδευσης – προσανατολισμού. «Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις μεταφορές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο», αναφέρει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr