Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Πατέλης : 10 χρόνια στη φυλακή ο… λιπόψυχος χρυσαυγίτης

Γιώργος Πατέλης : 10 χρόνια στη φυλακή ο… λιπόψυχος χρυσαυγίτης

Ο υπεύθυνος των «κλειστών πυρήνων», ο «ό,τι κινείται σφάζεται», λάτρης των όπλων, Γιώργος Πατέλης υπενθυμίζεται ότι δεν άντεξε την πίεση μόλις βρέθηκε στο δικαστήριο, όπου και… λιποθύμησε.

Ένας από τους πιο «επικίνδυνους» ρόλους στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση κατείχε ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και στη επιχείρηση συγκάλυψης της σύνδεσής της με τη Χρυσή Αυγή.

Ο υπεύθυνος των «κλειστών πυρήνων», ο «ό,τι κινείται σφάζεται», λάτρης των όπλων, υπενθυμίζεται ότι δεν άντεξε την πίεση μόλις βρέθηκε στο δικαστήριο, όπου και… λιποθύμησε.

Σήμερα το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 10 ετών και 2 μηνών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ήταν ο άνθρωπος που είχε «από κοντά» τον δολοφόνο του Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ενώ ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή.

Είναι το πρόσωπο-κλειδί για όλες τις έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Είχε στενές σχέσεις με τους Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Κασιδιάρη, ενώ την «αρχηγία» του έχουν υμνήσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Είχε μάλιστα αναλάβει τη δημιουργία του Τάγματος Εφόδου.

«Ό,τι κινείται σφάζεται»

Ενδεικτικό του ρόλου του «ευαίσθητου» Πατέλη είναι το γνωστό βίντεο με την εντολή «ό,τι κινείται σφάζεται». Στο βίντεο ο Πατέλης μιλά σε χρυσαυγίτες στη Νίκαια αποτυπώνοντας με ανάγλυφο τρόπο στοιχεία όπως η ιεραρχία, η δομή και η στρατιωτική πειθαρχία της οργάνωσης. Όπως αναφέρει ο Πατέλης, αν δεν «πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό», η επίθεση δεν θα γίνει. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Αρχηγός του τάγματος εφόδου της Νίκαιας

Και όμως, ο τύπος αυτός που για να συγκινήσει, στην πραγματικότητα για να εξαπατήσει το δικαστήριο, λιποθυμούσε, ήταν ο αρχηγός του πιο δολοφονικού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, το οποίο αναλάμβανε όλες τις «ειδικές αποστολές». Ο «άνθρωπος» αυτός, ο Πατέλης δηλαδή, ήταν αυτός που δήλωνε -όταν η Χρυσή Αυγή απολάμβανε της ασυλίας μέρους του κρατικού μηχανισμού για την εγκληματική της δράση- πως «ότι κινείται σφάζεται».

Στο δικαστήριο ο Πατέλης, που κατείχε ηγετικό ρόλο στον πυρήνα της Νίκαιας, ακολούθησε μια συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

«Κόψε το λαιμό σου»

Ο Πατέλης είχε αρνηθεί όλα όσα ήρθαν αργότερα στην επιφάνεια από τα ηχητικά ντοκουμέντα. Συγκεκριμένα κινήθηκε στο πνεύμα ότι δεν ήξερα, δεν οργάνωσα τίποτα και πως ο Ρουπακιάς είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη δολοφονία Φύσσα.

Ωστόσο αυτό που δεν κατάφερε να εξηγήσει είναι το πως γίνεται σε μια οργάνωση με τέτοια αυστηρή πειθαρχία και ιεραρχία να προβαίνει κάποιος σε δολοφονία χωρίς άνωθεν εντολή…

Στην απολογία του ο Πατέλης είχε αρνηθεί τα όσα του αποδίδονταν λέγοντας υποκριτικά πως «δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο. Πραγματικά λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί. Το καταδικάζω αυτό που έγινε. Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Όταν με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα κόψε το λαιμό σου».

Ήθελα να βγάλει «λάδι» στον Λαγό

Μάλιστα θέλησε να βγάλει λάδι και τον Γιάννη Λαγό που ήταν ο περιφερειάρχης για την εν λόγω περιοχή στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο προϊστάμενος του Πατέλη. Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου πως υπήρχαν δράσεις για τις οποίες τα μηνύματα έλεγαν εντολή Λαγού ο Πατέλης απάντησε:

«Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη».

Τσέπωναν τα λεφτά

Στις αποκαλύψεις φάνηκε πως η Χρυσή Αυγή «τσέπωνε» τα χρήματα που μάζευαν για άπορους Έλληνες προκειμένου αυτοί να ζουν μία αξιοπρεπέστατη ζωή, παρά το γεγονός πως είναι άνεργοι.

Συγκεκριμένα για τον Γιώργο Πατέλη, αποκάλυψε: «Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη.

Παρόλο που ο Γιώργος Πατέλης και η σύζυγός του είναι άνεργοι και το μοναδικό εισόδημα που έχουν είναι η σύνταξη της μητέρας του, ζουν σε μεγάλο άνετο σπίτι στην Νίκαια. Πληρώνει φως νερό τηλέφωνο, κοινόχρηστα ζει αξιοπρεπέστατα και υπερηφανεύεται ότι έδινε κάθε μέρα στο παιδί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνεργος από κάπου πρέπει να τα βγάζεις αυτά».

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024