Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ : Ο ηγέτης της παγκόσμιας «λουμπεναρίας» έκανε το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε

Τραμπ : Ο ηγέτης της παγκόσμιας «λουμπεναρίας» έκανε το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε

Το τηλεοπτικό σόου που έστησε ο Τραμπ έστειλε άκρως επικίνδυνα μηνύματα για τον κοροναϊό και την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ποιοι είμαστε εμείς που θα επιτιμήσουμε τον Πλανητάρχη; Ποιοι είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε την παντοδυναμία, το μυαλό, την κυριαρχική φιγούρα του προέδρου της Μεγάλης Αμερικής;

Εκατομμύρια ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον στηρίζουν, είναι περήφανοι γι’ αυτό που εκπροσωπεί.

Μέχρι κι εδώ στη μικρή Ελλάδα υπάρχουν Τραμπ-αρίφες της συμφοράς που αποθεώνουν τον… σπουδαίο αμερικανό ηγέτη που κάνει τις ΗΠΑ αυτό που αξίζουν να είναι.

Όμως, πώς να το κάνουμε. Αυτή η εικόνα που βγήκε σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση από τον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη.

Κι αυτό γιατί αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πόσο επικίνδυνα ζούμε. Σε ποιον άνθρωπο στηρίζονται εκατομμύρια άνθρωποι και πώς αυτός ο Πρόεδρος είναι κυρίαρχος των εξελίξεων και μπορεί να διαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Εν πάση περιπτώσει μπορούμε να δούμε ποιος κρατά στα χέρια του το βαλιτσάκι με τα πυρηνικά που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τον πλανήτη.

Κυρίως μπορούμε να δούμε την κυριαρχία της εικόνας, της τηλεόρασης, των social media. Την κυριαρχία του σόου που γίνεται μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τα πιο σοβαρά.

Ενας πολιτικός που μέχρι πρότινος ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας αλλά πολύ περισσότερο ηθοποιός, σόουμαν, τηλεοπτικός κονφερασιέ, έχει μετατρέψει την Προεδρία του σε ένα ακόμη τηλεοπτικό υποπροϊόν.

Και που δεν έχει καμιά σχέση με τον άλλο ηθοποιό που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν που είχε πολιτικό κριτήριο, έστω κι αν δεν συμφωνούσες μ’ αυτό.

Τηλεοπτικό σόου

Ο Τραμπ έχει φτιάξει ένα τηλεοπτικό σόου στο οποίο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος, η «γλάστρα» σύζυγος, Μελάνια, η κόρη του και ο γαμπρός του, οι φίλοι του και οι συνεργάτες του.

Είναι σα να βλέπεις Big Brother ή Truman Show, αλλά με βασικό παίκτη τον Πλανητάρχη.

Ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν που απευθύνεται στις… πλατιές λαϊκές μάζες, σ’ αυτό που κάποιοι άλλοι θα έλεγαν «λουμπεναρία».

Τους ταΐζει με εικόνες που θέλουν να βλέπουν. Τον πρωταγωνιστή σε ρόλο υπερήρωα, ενός άτρωτου ηγέτη που μόνο τη μπέρτα του Μπάτμαν δεν έχει φορέσει, αν και μπορεί να το κάνει κι αυτό.

Του Προέδρου που μέσα σε τρεις ημέρες νίκησε τον κοροναϊό, αν και μόλις το Σάββατο αναγκάστηκε να πάρει οξυγόνο.

Του αμερικανού ηγέτη που έχει δίπλα του σούπερ γιατρούς και σούπερ φαρμακευτικές εταιρείες –πάντα αμερικανικές- οι οποίες τον γιάτρεψαν σκοτώνοντας τον κοροναϊό που φυσικά είναι… κινεζικός.

Ο Τραμπ «πούλησε» την αρρώστια του (;) για να καρπωθεί προεκλογικά οφέλη. Αν δεν «έστησε» από την αρχή αυτό το σόου με τον κοροναϊό, το έκανε στη συνέχεια.

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου τα ξημερώματα, αποδεικνύουν ότι ο Τραμπ ξέρει να παίζει καλά τον ρόλο που έχει μάθει. Αυτόν του ηγέτη της λουμπεναρίας, του «βοσκού» των αμερικανικών (κι όχι μόνο) «προβάτων» που δεν υπεραναλύουν τις καταστάσεις, αλλά αρέσκονται στην τηλεοπτική εικόνα πίνοντας το ουίσκι τους και αποθεώνοντας τον ηγέτη που τους έδωσε και 1.200 δολάρια «δωράκι».

Όμως, αυτός ο λούμπεν ηγέτης μιας μαζικής υποκουλτούρας, των λεγόμενων και ψεκασμένων του κοροναϊού, καθίσταται επικίνδυνος όταν είναι ο Πλανητάρχης.

Κι όταν τα μηνύματα που στέλνει μπορούν να σκοτώσουν κόσμο.

Ο άνθρωπος που αμφισβήτησε στην αρχή την αρρώστια, την υποτίμησε και δεν πήρε μέτρα για τη χώρα του.

Αυτός που είδε χιλιάδες –κυρίως φτωχούς Αμερικανούς- να πεθαίνουν γιατί δεν είχαν την κατάλληλη προστασία και φροντίδα.

Αυτός που έριξε τις δικές του ευθύνες στους Κινέζους ή στους μετανάστες και που το μόνο που έκανε ήταν να «μπουκώσει» με χρήματα τους πολίτες του.

Αυτός λοιπόν τώρα είτε κόλλησε τον ιό αλλά ως νέος Σούπερμαν και αυτό που λένε στις ΗΠΑ «American Hero» τον νίκησε.

Είτε ποτέ δεν είχε ασθενήσει, αλλά λόγο των εκλογών εφηύρε το σόου που παρακολουθούμε εδώ και μερικές ημέρες.

Το επικίνδυνο μήνυμα

Παίρνοντας ως πιο πιθανή την πρώτη εκδοχή, τα μηνύματα που έστειλε ήταν άκρως επικίνδυνα. Και απευθυνόταν ακριβώς στο κοινό εκείνο που τον ψηφίζει. Που αρέσκεται στη συνωμοσιολογία, στις ψεκασμένες θεωρίες ή στις απόψεις εκείνες που στηρίζουν το αφήγημα της «Μεγάλης Αμερικής», του περιούσιου λαού.

Πώς να πείσεις τώρα τον Αμερικανό ή τον Ελληνα να φορέσει τη μάσκα του ή να κλείσει το μαγαζί του;

Πώς να τον πείσεις ότι οι αποστάσεις σώζουν ζωές ή ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι για να τηρούνται και η επιστήμη πρέπει να υπερισχύει της πολιτικής και του σόου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα μεγαλύτερο κακό κι από την ίδια του την αρρώστια. Πέρασε ένα μήνυμα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο παγκόσμιο λούμπεν υποπρολεταριάτο που βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής, της γνώσης, της ενημέρωσης.

Αυτό που αποχαυνώνεται παρακολουθώντας τηλεοπτικά σκουπίδια και δεν έχει ανοίξει ούτε ένα βιβλίο, δεν έχει προσπαθήσει να ενημερωθεί από πολλά και διαφορετικά κανάλια.

Ο ηγέτης αυτής της μεγάλης μερίδας του κόσμου έκανε τεράστιο κακό όταν εξελέγη Πρόεδρος. Θα κάνει ακόμη μεγαλύτερο όταν επανεκλεγεί.

Στο περιθώριο, όμως, θα έχει κάνει ένα μεγαλύτερο έγκλημα.

Θα έχει δημιουργήσει γενιές «προβάτων» μιας μαζικής υποκουλτούρας που είναι και θα παραμείνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο.

Αυτής που έχει βάλει στο περιθώριο την επιστήμη, τη γνώση, την πνευματικότητα, την περιέργεια και την ανάγκη για μάθηση. ως κύριο συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτής που και εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε να αυξάνεται. Είτε πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει ιός, είτε βρίζοντας, είτε μιλώντας για τσιπάκια, παγκόσμια τάξη, Μπιλ Γκέιτς, θείες κοινωνίες και χρησιμοποιώντας πολλά άλλα «ψεκασμένα» επιχειρήματα.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024