Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας.

Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη  απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας.

Ο θυμός, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα όταν δεν ελέγχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να λέει κανείς ή και να κάνει πράγματα που μετά από λίγο τα μετανιώνει.

Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που τείνουν να θυμώνουν ή να νευριάζουν με το παραμικρό, ακόμα και αν στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Στην εφηβεία, οι απαιτήσεις από τους γονείς, το σχολείο αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο αυξάνονται, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τα έντονα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Πώς συνδέεται το άγχος με τον θυμό;

Το άγχος και ο θυμός αποτελούν πολύ κοντινά συναισθήματα. Ο φόβος που μπορεί να αισθάνεται κανείς είτε εξωτερικεύεται, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε θυμό είτε κρύβεται ενδότερα, με συνέπεια την απότομη αύξηση του άγχους. Όταν φανταζόμαστε ένα παιδί αγχωμένο, μπορεί ασυνείδητα να το συνδέσουμε με κάποιο ιδιαίτερα ντροπαλό, στην πραγματικότητα όμως ένας αγχωμένος έφηβος μπορεί να φαίνεται στα μάτια μας θυμωμένος, απότομος ή αντιδραστικός ακόμα και αφελής.

Πρέπει λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι η εφηβεία είναι περίοδος ανησυχίας, μιας και οι ορμόνες αρχίζουν να «πλημμυρίζουν» το σώμα, επηρεάζοντας τόσο την διάθεση όσο και τον ύπνο. Το σχολείο παράλληλα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δραστηριότητες ενδέχεται να προσθέσουν πίεση στο παιδί.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μπορείτε να βοηθήσετε ξεκινώντας από τα βασικά:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιμάται αρκετά και ότι περισσότερα γεύματά του είναι υγιεινά και ισορροπημένα.
  • Καθορίστε σαφείς ώρες ύπνου όπως και περιορισμούς στην ώρα που θα αφιερώνει στο κινητό ή τον υπολογιστή του.
  • Μπορείτε επίσης να συζητήσετε μαζί του και να κάνετε μαζί ένα πλάνο διαβάσματος ώστε να οργανώνει σωστά το χρόνο αναφορικά με τις εργασίες και τις δουλειές που έχει να κάνει.
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr