Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Αδιαλλαξία και διεθνής ανησυχία

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Αδιαλλαξία και διεθνής ανησυχία

Την πλάτη γυρνούν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία στο ενδεχόμενο συνομιλιών για ειρήνευση

Με πλήρη αδιαλλαξία και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις Aζερμπαϊτζάν και Αρμενία, με τις δύο κυβερνήσεις να αγνοούν, προς το παρόν τουλάχιστον, τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, καθώς ολοκληρώνεται η τέταρτη ημέρα της αιματηρής σύρραξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Θύματα και εδαφικά κέρδη

Σύμφωνα με Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τον θάνατο 23 ανθρώπων που ανακοινώθηκε απόψε από τις αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις μάχες έχουν σκοτωθεί 104 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 81 ήταν Αρμένιοι αυτονομιστές μαχητές.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών του, όμως δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι βρέθηκε στην κηδεία ενός στρατιώτη στο Μπεϊλαγκάν και πως οι κάτοικοι εκεί ανέφεραν ότι ο άνδρας που κηδευόταν έχασε τη ζωή του στο μέτωπο.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί 2.300 Αρμένιοι αυτονομιστές και έχουν καταστραφεί 130 άρματα και 200 όπλα του πυροβολικού, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δηλώνει ότι έχουν σκοτωθεί 790 Αζέροι στρατιώτες και ότι καταστράφηκαν 137 άρματα και τεθωρακισμένα καθώς και 7 ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν. Όλοι αυτοί οι αριθμοί όμως δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι έχει κερδίσει εδάφη και ότι διέκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού των Αρμενίων.

Αντιθέτως, οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ λένε ότι ανέκτησαν τις θέσεις που είχαν χάσει αρχικά.

Η στάση της Ρωσίας

Έντονη διπλωματική δράση αναπτύσσει η Ρωσία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για εκεχειρία.

Παράλληλα όμως η Ρωσία προχώρησε σε καταγγελία ότι στη ζώνη των συγκρούσεων αναπτύσσονται μαχητές που προέρχονται «κυρίως από τη Συρία και τη Λιβύη» με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος «κλιμάκωσης» σε όλη την περιοχή.

Η Μόσχα, πάντως αποφεύγοντας να κατονομάσει συγκεκριμένο κράτος, ζήτησε να μην επιτραπεί η ανάπτυξη «ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων».

Συμμετοχή ξένων στρατευμάτων

Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε ότι Σύροι μαχητές, σύμμαχοι της Τουρκίας, στάλθηκαν για να πολεμήσουν στο μέτωπο του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν ωστόσο διαψεύδει, καταγγέλλοντας ότι η Αρμενία αναπτύσσει βετεράνους του πολέμου στη Συρία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στα πλαίσια επίσκεψής του σε τραυματίες στρατιώτες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Μπακού, ορκίστηκε για συνέχιση του αγώνα «μέχρι την πλήρη, άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση» αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση «θα σταματήσουν οι μάχες, θα σταματήσει να κυλάει το αίμα».

Από την πλευρά της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως δεν είναι πρόσφορο να διεξαχθεί κάποια ειρηνευτική σύνοδος «ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες».

Ο κίνδυνος διεθνοποίησης

Όσο λοιπόν η σύγκρουση συνεχίζεται ο κίνδυνος διεθνοποίησης της μεγαλώνει ενισχύοντας το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού για ισχυρές περιφερειακές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

Η Ρωσία, μία από τις χώρες που ασκούν μεγάλη επιρροή σην ευρύτερη περιοχή, διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις και με τις δύο χώρες, που υπήρξαν σοβιετικές δημοκρατίες. Με την Αρμενία ωστόσο έχει υπογράψει και αμυντική συμφωνία.

Η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως από αέρος και ότι την Τρίτη κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος της, κάτι που η Άγκυρα και το Μπακού διαψεύδουν.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο εξωτερικών υπάρχει βαθύτατη ανησυχία: «Για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην ζώνη της διένεξης, αλλά και δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής»

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024