Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συναγερμός από την αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο - Πόσο θανατηφόρα είναι

ΗΠΑ: Συναγερμός από την αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο – Πόσο θανατηφόρα είναι

Η αμοιβάδα εντοπίζεται συνήθως σε ζεστό γλυκό νερό και στο έδαφος και μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης.

Σαν να μην έφταναν όλα τα κακά που έχουν «χτυπήσει» την ανθρωπότητα το 2020, συναγερμός έχει σημάνει στο Τέξας των ΗΠΑ από την απειλή μιας αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο, η οποία εντοπίστηκε στο σύστημα ύδρευσης σε μια παραθαλάσσια κομητεία.

Μάλιστα, ήδη ένας 6χρονος έχασε τη ζωή του από την αμοιβάδα Naegleria fowleri νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν οι αρχές του Λέικ Τζάκσον ενημερώθηκαν πως ένα 6χρονο αγόρι που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, βρέθηκε θετικό σε τεστ για εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες. Οι αρχές εικάζουν πως το παιδί ήπιε το μολυσμένο νερό είτε από μία εγκατάσταση με πίδακες νερού μπροστά από το δημοτικό κέντρο, είτε από λάστιχο στον κήπο του σπιτιού του.

Οι δημοτικές αρχές έκλεισαν αμέσως τους πίδακες και έστειλαν δείγμα νερού σε ιδιωτικό εργαστήριο. Παρότι οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν αρνητικές στις 14 Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στις 25 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά για τρία από τα έντεκα δείγματα που είχαν σταλεί.

Τώρα η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει εκ νέου τα επίπεδα χλωρίου στα αποθέματα νερού και εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να γίνει και πάλι πόσιμο το νερό. Μέχρι τότε, οι ντόπιοι θα δικαιούνται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.

Σε επιφυλακή οι αρχές στο Τέξας

Αξιωματούχοι στο Λέικ Τζάκσον ξεκίνησαν έρευνα για το σύστημα ύδρευσης της περιοχής, αφότου ενημερώθηκαν για την υπόθεση του άτυχου αγοριού στις αρχές Σεπτεμβρίου. Συστήνουν επίσης στους κατοίκους του Λέικ Τζάκσον να βράζουν το νερό της βρύσης προτού το πιούν ή μαγειρέψουν με αυτό.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποίησης για καταστροφή στην κομητεία Μπρεζόρια.

Σύμφωνα με το CNN, η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας εξέδωσε οδηγία ζητώντας από τους κατοίκους που είναι συνδεδεμένοι με ένα συγκεκριμένο δίκτυο να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τρεχούμενο νερό από τις βρύσες τους, καθώς εντοπίστηκε η παρουσία των αμοιβάδων αυτών.

Η οδηγία για «κλειστές βρύσες» ισχύει για τους κατοίκους των περιοχών Λέικ Τζάκσον, Φρίπορτ, Άνγκλετον, Μπραζόρια, Ρίτσγουντ, Όιστερ Κρικ, Κλουτ και Ρόζενμπεργκ.

«Δεν ακούς για τέτοιου είδους πράγματα παρά μόνο όταν σου συμβούν. Δεν πιστεύεις ότι θα είσαι ο 1 στα 72 εκατομμύρια που θα συμβεί σε εσένα», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Facebook η Μαρία Καστίλιο, η μητέρα του αγοριού που πέθανε αφότου υπέστη εγκεφαλική λοίμωξη την οποία προκάλεσε η αμοιβάδα.

Σπάνιες αλλά θανατηφόρες οι μολύνσεις

Ο μονοκύτταρος οργανισμός εντοπίζεται συνήθως σε ζεστό γλυκό νερό και στο έδαφος και μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης.

Κατόπιν, «ταξιδεύει» έως τον εγκέφαλο, όπου προκαλεί μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αν και οι μολύνσεις από τη Naegleria fowleri είναι σπάνιες, το ποσοστό θνησιμότητας είναι άνω του 97%. Σύμφωνα με το CDC, μονάχα 4 άνθρωποι εκ των 145 που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν στις ΗΠΑ από το 1962 έως το 2018 επιβίωσαν.

Από το 2009 έως το 2019 μόλις 34 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ. Εξ αυτών, τα 30 είχαν προκληθεί από κατάποση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες ή δημόσιους πίδακες.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024