Δεν υπάρχει κανένας διπλασιασμός των ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019 αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός με αφορμή την χτεσινή έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τη δέσμευση εγκαταστάσεων σε τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία για αποκλειστική νοσηλεία για τον κοροναϊό covid.

Δεν υπάρχει κανένας διπλασιασμός των ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019 αναφέρει ο Αντρέας Ξανθός τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την χτεσινή έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τη δέσμευση εγκαταστάσεων σε τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία για αποκλειστική νοσηλεία για τον κοροναϊό covid.

Κανένας διπλασιασμός των ΜΕΘ

Αντί για επιστράτευση των ιδιωτικών ΜΕΘ, υπάρχει υποχώρηση στις απαιτήσεις των κλινικαρχών προσθέτει ο κ. Ξανθός ενώ αμφισβητεί την ύπαρξη «επιστράτευσης» ιδιωτικών δομών ενώ παράλληλα επικρίνει και το γεγονός ότι παραμένει διπλάσια τη τιμή στο ημερήσιο νοσήλιο που θα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για νοσηλεία covid στις ιδιωτικές κλινικές.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει «διπλασιασμός των ΜΕΘ» όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό.

Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;

Προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι :

1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους «επιστράτευση» αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική».

2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις.

Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας»α.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr