Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μηνύματα από Αθήνα και Άγκυρα λίγο πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών

Τα μηνύματα από Αθήνα και Άγκυρα λίγο πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών

Χθες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας το σήμα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεκινήσει από τις δύο χώρες οι οποίες προετοιμάζονται για πρώτα βήματα προσέγγισης, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ακολουθήσει ένας καλόπιστος διάλογος χωρίς απειλές από την Άγκυρα.

Χθες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας το σήμα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν τα χέρια, με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινούν το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη καθώς, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή (σ.σ. ο προηγούμενος ήταν στην Αθήνα).

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Η Άγκυρα λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (σ.σ θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κοροναϊού στην Κομισιόν) – και παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν μία διάθεση να ρίξουν τους τόνους – στο εσωτερικό συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά της Ελλάδας.

Χθες το απόγευμα, η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί», σημειώνεται στην τουρκική Navtex.

Τα μηνύματα Ερντογάν

Οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να μπει φρένο στις προκλήσεις από την Τουρκία συνεχίζονται. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Κατά την τριμερή συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία και την Ελλάδα να λένε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Οι κινήσεις της Αθήνας

Η Αθήνα διαμηνύει πως η ατζέντα αφορά στη συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και δεν περιλαμβάνει όσα κατά καιρούς ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Επί τούτου, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν κοινό σημείο για τους όρους ενδεχόμενου διαλόγου.

Μάλιστα, το διευκρινίζει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης διαμήνυσε πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει προσπάθεια εξεύρεσης κανόνων με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» διερωτήθηκε.

«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Μακρόν: Έτοιμος να συζητήσω με την Τουρκία αλλά χρειάζεται σεβασμός

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με την Άγκυρα, τονίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται σεβασμός».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι σέβεται την Τουρκία και ότι είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά υπογράμμισε ότι η Άγκυρα πρέπει πρώτα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα και να ξεκαθαρίσει τις κινήσεις της σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με απειλές, όχι με τη λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», σημείωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες», υπογράμμισε.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024