Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για συντονισμό ενεργειών εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Για τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Οι δύο χώρες έχουν μάλιστα περισσότερο χρόνο να διαμορφώσουν την κοινή στάση τους, με δεδομένο ότι η Σύνοδος Κορυφής αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κοροναϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα.
Ενοχλημένη η Τουρκία
Η σκληρή στάση δε της Κύπρου σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και η αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις κυπριακές επιδιώξεις ενοχλεί την Τουρκία που προσπαθεί να διαχωρίσει πλήρως τις δύο περιπτώσεις. Απόδειξη ότι ενώ ακολουθεί τακτική αποκλιμάκωσης σε ότι αφορά την Ελλάδα συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεικτικές της τουρκικής οργής οι επιθέσεις τούρκων αξιωματούχων στην Πρόεδρο της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επίσκεψή της στην Κύπρο και τις δηλώσεις της από το νησί.
Τελευταίος πήρε τη σκυτάλη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι που εξαπέλυσε πυρά κατά της κας Σακελλαροπούλου κατηγορώντας για «αστεία προπαγάνδα» και «πρόκληση».
Σύμφωνα με το πρακτορεία Anadolu, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «θα ήταν επωφελές για όλη την περιοχή αν η πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετούσε με ειλικρίνεια λόγο ειρήνης και συμφιλίωσης και όχι πολέμου».
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι κατηγορίες της κ. Σακελλαροπούλου κατά της Άγκυρας είναι «αστεία και ανώφελη προσπάθεια προπαγάνδας, αλλά και πρόκληση».
Σημειώνεται ότι κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο νησί.
«Να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Κύπρο.
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442