Ποιες κινδυνεύουν και τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι κυρώσεις στην Τουρκία και κατά πόσο η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επηρεάσουν την πολιτική και τους πολιτικούς της Ευρώπης είναι ένα ζήτημα που έχει μπει…. δυναμικά στα πηγαδάκια των οικονομικών αναλυτών και μάλιστα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να μεταφέρουν μία δόση άγχους ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Αν μη τι άλλο κανείς δεν θέλει ένα πρόσθετο πρόβλημα στην χτυπημένη, από την πανδημία, ευρωπαϊκή οικονομία. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η καγκελάριος της Γερμανίας επιδιώκει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποκατάσταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την έναρξη των συνομιλιών.

Το ερώτημα είναι ένα: Κατά πόσο είναι όμηρος της τουρκικής οικονομίας ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και κατ’ επέκταση αν θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση τις πολιτικές αποφάσεις.

Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά την νομισματική κρίση του 2018. Στο τέλος του 2019 είχαν έκθεση 166 δισ.  δολάρια, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος. Η οικονομία της Τουρκίας ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της το 2020 (τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές) και το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημοσίου χρέους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ο οίκος  Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, είναι ανοιχτός ο κίνδυνος επιβολής capital controls και περιορισμών στις εκροές συναλλάγματος.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες για πιθανό ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά σε περίπτωση που η κατάσταση στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας επιδεινωθεί. Οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες είναι οι ισπανικές έχοντας 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος και ακολουθούνται από τις γαλλικές και τις ιταλικές με 24 και 21 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι βρετανικές έχουν 13 δισ. ευρώ και οι γερμανικές 9 δισ. δολάρια.

Η Ευρώπη  διανύει ένα έτος – πρόκληση. Και δεν μόνο το σοκ της πανδημίας. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Και ιδού η ευκαιρία να αποδείξει πως αντιμετωπίζει τις όλες απειλές ως “Ένωση”.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr