Κυβέρνηση και μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε απόσταση αναπνοής από τη χώρα μας βρίσκεται η κακοκαιρία «Ιανός» που θα πλήξει αρχικά και κυρίως τη δυτική και εν συνεχεία την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Κυβέρνηση και μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μέχρι στιγμής όλοι οι μετεωρολόγοι έχουν συμφωνήσει για την ένταση του φαινομένου ενώ πλέον υπάρχουν και εκτιμήσεις από τον καθένα ως προς τους τόνους νερού που θα πέσουν στη χώρα μας, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα και τους ανέμους.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Καλλιάνος: Έρχονται έντονες βροχοπτώσεις, άνεμοι μέχρι και 12 μποφόρ

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο μαθηματικός και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία θα πλήξει τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (17/9).

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η κατάσταση που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σπάνια. Θα αντιμετωπίσουμε βροχοπτώσεις με έντονο χαρακτήρα συνοδεία ισχυρών ανέμων που θα φτάσουν και τα 11 με 12 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα Επτάνησα, τα οποία θα «χτυπήσει» αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως θα έρχεται προς το εσωτερικό της χώρας, σταδιακά θα εξασθενεί.

Ο κ. Πετράκης εξήγησε πως η διαφορετική θερμοκρασία θάλασσας και ατμόσφαιρας είναι αυτή που δημιουργεί το φαινόμενο, αποτέλεσμα του οποίου είναι οι ταχύτατες ανέμων με 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Συμβούλεψε τους κατοίκους των νησιών των Επτανήσων να φροντίσουν της μεγάλες επιφάνειες και ό,τι άλλο μπορεί να παρασυρθεί από τον αέρα. Ο ίδιος εκτιμά πως η ένταση του φαινομένου δε θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως στο νησί της Ζακύνθου έχουν παρθεί αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή (18/9).

Χριστίνα Σούζη: Πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα σε Αχαΐα, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη σήμερα θα υπάρχουν πολλές βροχές στην Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου θα αρχίσουν να έχουν βροχές.

Την Παρασκευή 18/9  το πρωί κινούνται αναλυτικότερα και αρχίζει να βρέχει και στην Αττική τα ξημερώματα. Το απόγευμα φτάνει μέχρι την Θεσσαλία και έχουμε έντονα φαινόμενα μέχρι Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Σάββατο πρωί 19/9 θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα και στην Αττική. Η Κρήτη θα βγάλει βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές και μετά είναι μέσα στην θάλασσα και φεύγει.

Επίσης, την Παρασκευή θα στροβιλίζεται στην Δυτική Πελοπόννησο, νησιά του Ιονίου, Αιτωλοακαρνανία. Σε αυτά τα σημεία θα εμφανιστούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές ενώ Αχαιά, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και πλημμυρικά φαινόμενα.

Το Σάββατο θα μπει λίγο στην Πελοπόννησο και μετά θα πάει προς τα κάτω.

Αρνιακός: Θα πέσουν έως και 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Από την πλευρά του  ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός ξεκαθάρισε πως ο μεσογειακός κυκλώνας θα εγκλωβιστεί στον πατραϊκό κόλπο και τόνισε πως αναμένεται σε αρκετές περιοχές να πέσουν έως και 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα, κάτι που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Μαρουσάκης: Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χιλιόμετρα την ώρα

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες.

Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χλμ την ώρα ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το βράδυ θα έχουμε εικόνα για Κόρινθο και Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ πρόσθεσε πως το βράδυ θα υπάρχει εικόνα και για την Κόρινθο και την Αττική, περιοχές οι οποίες θα «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία σε δεύτερο χρόνο.

Ο υφυπουργός επανέλαβε τις οδηγίες που έδωσε χτες, ενώ κάλεσε τους πολίτες που θα βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές να αποφύγουν κάθε μετακίνηση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο.

«Καλώ τους πολίτες αυτών των περιοχών να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, ενώ αν βρεθούν μπροστά σε χείμαρρο να μην επιχειρήσουν για κανένα λόγο να περάσουν απέναντι», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Οι τρεις οδηγίες που έδωσε ο Χαρδαλιάς

Χθες ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε «καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Πέτσας: Έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται για την πορεία του κυκλώνα

Για τον μεσογειακό κυκλώνα μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του μεσογειακου κυκλώνα και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας», ανέφερε ο ίδιος.

Κλείνουν σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με απόφαση του δήμαρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Χαλκίδας.

Κλείνουν και  ακτοπλοϊκές γραμμές

Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr