Σε έξαρση βρίσκεται, όπως αποδεικνύουν και τα νούμερα, η έξαρση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας

Σε έξαρση βρίσκεται, όπως αποδεικνύουν και τα νούμερα, η έξαρση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, δεν είναι τα 312 κρούσματα του τελευταίου 24ώρου που τρομάζουν τους επιστήμονες, αλλά το γεγονός ότι για μια ακόμα ημέρα, πάνω από το 50% αυτών εντοπίστηκε στην Αττική. Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλεί και το γεγονός ότι μέρα με την ημέρα γεμίζουν τα κρεβάτια στις κλινικές κοροναϊού στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των κλινών έχουν καλυφθεί. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αθήνας. Εξ αυτών 349 σε κλινικές με ήπια συμπτώματα και 162 πιο σοβαρά περιστατικά.

Οι επιδημιολόγοι πλέον έχουν σημάνει συναγερμό για την Αττική, καθώς όπως επισημαίνουν τα κρούσματα αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κυβέρνηση δίνει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να διαπιστώσει αν αποδίδουν σε αριθμούς τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η κυβέρνηση θα πατήσει το κουμπί για ακόμη αυστηρότερα μέτρα αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Από τι θα εξαρτηθεί το αν θα φρακάρουν οι ΜΕΘ

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για την πιθανότητα να «μπλοκάρει» το σύστημα υγείας, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

«Το αν θα φρακάρουν οι εντατικές για τον κοροναϊό εξαρτάται από το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει τόσο καιρό» υπογράμμισε. «Το να παίρνουμε νέα μέτρα και να μην τηρούμε αυτά που ήδη υπάρχουν είναι δώρον άδωρον» πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων έχει ανέβει σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που οι ειδικοί είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή. «Τα κρούσματα αυτή την στιγμή μοιράζονται μεταξύ των ανθρώπων 35-45 ετών και 65-80 ετών».

«Αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ η πλειονότητα των ασθενών που μπαίνει είναι άνω των 65 ετών. Υπήρχε ένα διάστημα που είχαμε πιο νέους μέσα στις Μονάδες οι οποίοι πήγαν καλά και πλέον έχουμε μια αύξηση του ορίου ηλικίας» τόνισε.

Κλείνοντας, επέστησε την προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων. «Να συμμορθωθούμε στα ήδη υπάρχοντα μέτρα και θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστούν επιπλέον».

Ποια νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο»

Την μεγαλύτερη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς: Ευαγγελισμός και Σωτηρία βρίσκονται στο κόκκινο. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, 18 άτομα στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ πλήρης είναι και η μονάδα στο Σωτηρία με 12 ασθενείς να δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Ο μόνος σύμμαχος είναι ο καλός καιρός, που γρήγορα όμως μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός, προκαλώντας «έμφραγμα» στα νοσοκομεία. Η πτώση της θερμοκρασίας και η παρουσία της γρίπης θα φέρουν πολύ σύντομα τα νοσοκομεία στα όρια τους.

Δεκάδες είναι και οι κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ. Καθημερινά από τα 500 περίπου περιστατικά που διακομίζονται στα νοσοκομεία τα 50-60 αφορούν σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα κοροναιού.

Την ίδια στιγμή δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές νοσούν καθημερινά και συνάδελφοί τους μπαίνουν σε καραντίνα. Μέσα σε ένα μήνα 172 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί με 105 από αυτούς να είναι ασυμπτωματικοί. Μέσα σε λίγες ώρες ένας γιατρός βρέθηκε θετικός στον Ευαγγελισμό και μια νοσηλεύτρια στην καρδιολογική μονάδα στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ εργαζόμενη από το Θριάσιο νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα.

Άλλοι δύο συνάδερφοί της έχουν νοσήσει και 7 βρίσκονται σε καραντίνα.

Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα στην Ελλάδα

Όλα αυτά ενώ μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η «μαύρη» λίστα με τους νεκρούς.

Στον τραγικό απολογισμό προστέθηκαν σήμερα ακόμα έξι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 320.

Κοροναϊός: 312 κρούσματα και 67 διασωληνωμένοι

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με τα κρούσματα μάλιστα να κυμαίνονται για 4η φορά πάνω από 300. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, 6 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 28.

Για μια ακόμα μέρα, αρνητική «πρωταθλήτρια» είναι η Αττική, η οποία έχει πάνω από τα μισά κρούσματα και συγκεκριμένα από τα 312 συνολικά, εκ των οποίων τα 284 εγχώρια, μετράει τα 174.

Πολύ υψηλά είναι ξανά τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη (26), με την Πέλλα να δίνει 11 και την Πιερία 10.

Αναλυτικότερα:

 • 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
 •  174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής,  εκ των οποίων 12  συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς , συνδεόμενο με γνωστή συρροή
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα σχετιζόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
 • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 14.000 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr