Έρευνα – κοροναϊός: Το 40% της μετάδοσης γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά
Περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους φορείς του ιού, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά. Όμως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.
Η μελέτη τονίζει τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φορτούνης και Μασούρας οδήγησαν την Αλ Καλίτζ σε νίκη
- Όχι στο όνομα τους: Pokemon εναντίον Λευκού Οίκου για τον MAGA προπαγανδιστή Pikachu – «Είναι ενωτικός»
- Μέση Ανατολή: Φόβοι για ένα νέο ισχυρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 86-80: Έδειξαν χαρακτήρα και πήραν το ντέρμπι οι «ερυθρόλευκοι»
- Κατερίνη: Ελεύθερος με όρους ο 17χρονος που κατηγορείται για πλαστά χαρτονομίσματα και τραπεζικές κάρτες «κλώνους»
- Τι λέει ο Λευκός Οίκος για τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

