Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SOS από ειδικούς: Νέα μέτρα τώρα ή κατάρρευση του ΕΣΥ - Πιθανός ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

SOS από ειδικούς: Νέα μέτρα τώρα ή κατάρρευση του ΕΣΥ – Πιθανός ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, πολύ σύντομα ο κοροναϊός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, πολύ σύντομα ο κοροναϊός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, είπε πως η χρήση μάσκας σ’ εξωτερικούς χώρους «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός».

«Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.

Περιοριστικά μέτρα εγκαίρως ή κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο εγγύς μέλλον. «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.

Τι μέτρα πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Σημειώνεται πως οι επιδημιολόγοι λοιπόν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες αποφάσισαν πως είναι αναγκαίο τα μέτρα να ληφθούν οριζόντια σε όλη την Αττική και όχι σε επίπεδο δήμων, όπως είχε ειπωθεί στην αρχή.

Το βασικό μέτρο που αποφάσισαν από κοινού είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται  να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.

Σε κάθε περίπτωση τώρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα κάνει πράξει όλες τις προτάσεις των λοιμωξιολόγογων ή θα είναι επιλεκτική. Επίσης στο χέρι της είναι για το αν τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν σε όλη την Αττική ή μόνο στους κόκκινους δήμους (όπως π.χ. Κηφισιά, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς).

Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα του παρουσιάσουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι κατέληξαν σε αυτές αφού ζύγισαν όλα τα δεδομένα. Έτσι η κυβέρνηση σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασίσει ποια θα επιβληθούν και ποια όχι.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και αλλαγή στη λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική με σκοπό να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Όσο για τα καταστήματα εστίασης αυτά θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12:00 το βράδυ μέχρι νεωτέρας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024