Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δήμους της Αττικής – Αύριο οι ανακοινώσεις

Κοροναϊός : Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δήμους της Αττικής – Αύριο οι ανακοινώσεις

Νέα οριζόντια μέτρα σε επίπεδο δήμων θα εξαγγείλει αύριο η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η καθολική χρήση μάσκας κατά τόπους να είναι πλέον μονόδρομος.

Νέα οριζόντια μέτρα, πιθανότατα σε επίπεδο δήμων, δηλαδή τοπικού επιπέδου παρεμβάσεις, θα εξαγγείλει αύριο το απόγευμα η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στην καθολική χρήση μάσκας κατά τόπους, καθώς μοιάζει με μονόδρομο αυτό το μέτρο σε περιοχές που έχουν «κοκκινήσει» λόγω κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, η κακή επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν διάφορες περιοχές στην Ελλάδα  εδώ και αρκετό καιρό σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες εστίες διασποράς αλλά και το γεγονός πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας κατά τους επιδημιολόγους, οδηγεί την κυβέρνηση στην λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, τα οποία όμως θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι μια μεγάλη μερίδα επιδημιολόγων έχουν ρίξει στο τραπέζι την καθολική χρήση της μάσκας αλλά όχι σε όλο το νομό Αττικής (ή άλλο νομό στην περιφέρεια με πολλά κρούσματα). Θα είναι επιβολή των μέτρων σε επίπεδο δήμων.

Επομένως αύριο το απόγευμα κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως στο «στόχαστρο» του κοροναϊού την πρωτιά κατέχει εδώ και αρκετό καιρό η Αττική, η οποία μάλιστα συγκέντρωνε  πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χτες.

Σημειώνεται πως στο κόκκινο βρίσκονται και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος στις οποίες όμως έχει επιβληθεί ήδη υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Για τα έκτακτα μέτρα αναφέρθηκε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως με εντολή του πρωθυπουργού οι ειδικοί θα ετοιμάσουν κατάλογο με μέτρα στην Αττική.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην πανδημία καθώς όπως τόνισε οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Γαλλίας λέγοντας από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30910 άνθρωποι, καθώς και το παράδειγμα του Ισραήλ όπου προχωράει σε νέο lockdown.

Για τα τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική είχε μιλήσει πρώτος  σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας:   

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Φόβος για στιγματισμό περιοχών

Την ίδια στιγμή ωστόσο μία τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει προβλήματα κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι απίθανο δηλαδή να δημιουργηθεί φόβος στιγματισμού των περιοχών που θα μπουν κάτω από την στέγη των οριζόντιων μέτρων που θα ανακοινωθούν αύριο.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr από το τραπέζι της κυβέρνησης δεν έχει φύγει ακόμη η πρόταση περί καθολικής χρήσης μάσκας αυτή τη φορά σε επίπεδο νομού, πράγμα που θα σήμαινε πως το μέτρο θα εφαρμοζόταν σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι η καθολική χρήση της μάσκας κατά τόπους θα είχε αντίκτυπο και στην εμπορική κίνηση της περιοχής, και στα καταστήματα εστίασης.

Οι δήμοι της Αττικής που είναι στο «κόκκινο»

Οι δήμοι της Αττική που εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς.

Όσον αφορά τα νότια προάστια, εκεί υπάρχει μια αισθητή υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες που είχαν υψηλό επιδημικό φορτίο, γεγονός που οφείλεται και στην άμεση παρέμβαση των δήμων.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα των βορείων προαστίων, τα κρούσματα εκεί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο στις 18:00 το απόγευμα κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας, ενώ δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και αλλαγή στη λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική με σκοπό να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024