Με ορίζοντα το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα ύψους εφτά δισ. ευρώ με στόχο την ανάσχεση των απολύσεων αλλά και την αποτροπή λουκέτων.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Καταργείτε η εισφορά αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενος και αγρότες, ενώ χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης και το 2021.

Οι μισθωτοί θα δουν άμεσα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές τους το 2021, ενώ οι επαγγελματίες και οι αγρότες πρέπει να περιμένουν να  δουν το όφελος στα εκκαθαριστικά του 2022.

Κίνητρα για προσλήψεις

Αλλαγή πλεύσης και στα μέτρα στήριξης της εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7%. Οι 3 μονάδες θα μοιραστούν κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες.

Χαμηλώνει με αυτόν τον τρόπο το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά αυξάνεται ταυτόχρονα και ο καθαρός μισθός των μισθωτών.

Παράταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Παρατείνεται επιπλέον το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το τέλος του έτους και  το επίδομα των 534 ευρώ έως τον Οκτώβριο για τους πληττόμενους κλάδους.

Ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με άλλους δύο κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, 1,5 δισ. ευρώ και 600 εκατ. αντίστοιχα.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Δε θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ από φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 26 μικρά νησιά όπως στους Λειψούς, Γαύδο, Χάλκη και Αγαθονησί.

Αναβάλλονται οι πλειστηριασμοί για ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του χρόνου μετά από συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ώστε να καλυφθεί το κενό νόμου μέχρι την ισχύ του νέου πτωχευτικού κώδικα, ενώ επεκτείνεται για έξι μήνες, μέχρι το τέλος Απριλίου, ο μειωμένος ΦΠΑ.

Τέλος, σταματά η αγωνία των συνταξιούχων καθώς 1,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα δοθούν άλλα 460 εκατ. λόγω των αλλαγών στον υπολογισμό των συντάξεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr