Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια : Στο δρόμο για τέταρτο βράδυ οι πρόσφυγες - Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Μόρια : Στο δρόμο για τέταρτο βράδυ οι πρόσφυγες – Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Μπορεί ο νέος καταυλισμός δίπλα στο Καρά Τεπέ είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πυρόπληκτους πρόσφυγες σε σκηνές που έστειλε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ωστόσο η χωρητικότητα του φαίνεται πως αρκεί μονάχα για 3.000 άτομα.

Στο δρόμο θα παραμείνουν για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο μετά την καταστροφή της Μόριας, ενώ η έλλειψη φαγητού νερού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τις συνθήκες ακόμα πιο δυσχερείς.

Μπορεί ο νέος καταυλισμός δίπλα στο Καρά Τεπέ είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πυρόπληκτους πρόσφυγες σε σκηνές που έστειλε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ωστόσο η χωρητικότητα του φαίνεται πως αρκεί μονάχα για 3.000 άτομα.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι σε όσους εισέρχονται, οικειοθελώς, στον καταυλισμό.

Σήμερα μόνο βρέθηκαν τρία κρούσματα κοροναϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες, εκ των οποίων και ένα βρέφος 20 ημερών το οποίο μεταφέρθηκε με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Η κατάσταση στη Λέσβο παρέμεινε για ακόμα μια μέρα, όπου ένταση σημειώθηκα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων, με τους άντρες των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών εναντίων ακόμα και μικρών παιδιών.

Στον νέο καταυλισμό μπαίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες

Ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας, ενώ κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ εντοπίσθηκε ένα θετικό κρούσμα.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 80 τεστ και έχουν βρεθεί δύο νέα κρούσματα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν είναι από τα 35 άτομα που είχαν αρχικά εντοπιστεί.

Οι πρώτοι 40 οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3.000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Θετικό κρούσμα κοροναϊού

Κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ εντοπίσθηκε πριν από λίγο το πρώτο θετικό κρούσμα.

Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τέστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά.

Και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Θετικό στον κοροναϊο βρέφος 20 ημερών

Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μεταφέρθηκε, χθες  20 ημερών βρέφος Αφγανικής καταγωγής, με εμπύρετο νόσημα και αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί διαγνώσθηκε θετικό στον κοροναϊό, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα του.

Το βρέφος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και είναι πιθανό να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που -όμως-  δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Γι αυτό και προγραμματίζεται να μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα και το νεογέννητο δεν περιλαμβάνονται στους 35 διαπιστωμένους ασθενείς πρόσφυγες ούτε σε αυτούς που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους.

Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Τα επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες που ζητούν να φύγουν από το νησί και την αστυνομία συνεχίστηκαν, ενώ υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης με τους συγκεντρωμένους να πετούν μεγάλες πέτρες προς τους αστυνομικούς και εκείνους να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Θύματα σε όλη αυτή την δραματική κατάσταση τα παιδιά τα οποία όταν τα πνεύματα κάπως ηρέμησαν πρόσφεραν λουλούδια στους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται με φωνές και συνθήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στο δρόμο που οδηγεί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές που ζούσαν μέχρι προχθές στον καταυλισμό της Μόριας, πλησιάζουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ που απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο προς την Ευρώπη πετούν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Η ένταση συνεχίζεται. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απομακρύνονται από το σημείο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μικρά παιδιά ανάμεσα στους διαδηλωτές

«Οι χειρότεροι φόβοι όλων επιβεβαιώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μόρια. Το καζάνι που έβραζε εδώ και δυο ημέρες με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους του νησιού έχει πλέον εκραγεί. Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται την τελευταία μισή ώρα στο δρόμο που συνδέει τη ΔΕΗ με το Καρά Τεπέ».

Τα χημικά της ΕΛΑΣ μοιραία πέφτουν ανάμεσα σε παιδιά που βρίσκονται εκεί με τους γονείς τους. Κάποιοι προσπαθούν να τα προφυλάξουν. Μια μητέρα έχει σφίξει στην αγκαλιά της το παιδί της που κλαίει από το φόβο.

Ανάβουν μια πρόχειρη εστία φωτιάς στο οδόστρωμα για να αντιμετωπίσουν μια νέα ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.

Στη περιοχή φτάνει ασθενοφόρο για να παραλάβει έναν ηλικιωμένο που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν παιδιά προσέφεραν λουλούδια στους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

«Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Όχι να μείνουν στην Ελλάδα. Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη».

«Δεν μας αρέσει η Μόρια. Δεν μας αρέσει η Ελλάδα. Οι άνθρωποι ειναι δυο μέρες νηστικοί»

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024