Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Οι δράστες ήθελαν να πεθάνει στο αεροπλάνο» - Νέες καταγγελίες για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

«Οι δράστες ήθελαν να πεθάνει στο αεροπλάνο» – Νέες καταγγελίες για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Για τη γερμανική κυβέρνηση, η σύνθεση του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok  είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο μπορεί να έχει εμπλακεί στην απόπειρα δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι. Οι γερμανικές αρχές καταλογίζουν στους δράστες ότι έκαναν έναν αδίστακτο υπολογισμό, ο οποίος όμως απέτυχε

Στην περίπτωση της απόπειρας δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι οι ενδείξεις εμπλοκής ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο του τεύχος, το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Nαβάλνι αποτελεί περαιτέρω ανάπτυξη προηγουμένως γνωστών συνθέσεων του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok.

«Το δηλητήριο είναι ακόμη πιο ισχυρό από τις προηγούμενες μορφές του», εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Μπρούνο Κάαλ, σε μια μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

Για τη γερμανική κυβέρνηση, η σύνθεση του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok  είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση. Θεωρείται ότι όσο πιο περίπλοκη, νεότερη και πιο σπάνια είναι η χημική σύνθεση του δηλητηρίου, τόσο πιθανότερο είναι να φτάσει κανείς σε αυτήν με τη βοήθεια του ρωσικού κρατικού μηχανισμού.

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας υποθέτουν επί του παρόντος ότι μόνο μια ρωσική μυστική υπηρεσία θα μπορούσε να δηλητηριάσει  τον Ναβάλνι στον δρόμο προς ή στο αεροδρόμιο. Δεδομένου ότι αποδεδειγμένα ο πολιτικός της αντιπολίτευσης παρακολουθείτο στενά από την ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, δεν βλέπει κανείς κάποια άλλη δυνατότητα.

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε ξαφνικά εν πτήσει από τη Σιβηρία προς την πόλη Τομσκ στα τέλη Αυγούστου παραπονούμενος για σοβαρούς μυικούς σπασμούς. Ο επικριτής του Πούτιν νοσηλεύεται τώρα στο νοσκομείο Charité του Βερολίνου, έχει ξυπνήσει από το κώμα του και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον.

Οι γερμανικές αρχές έχουν εν τω μεταξύ αναπαραστήσει το έγκλημα.

Ο υπολογισμός των δραστών ήταν ότι ο Ναβάλνι θα πέθαινε στο αεροπλάνο. Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση του πιλότου, ο οποίος προσγειώθηκε αυθόρμητα στο Ομσκ, και η επακόλουθη θεραπεία του Ναβάλνι, με ένα αντίδοτο στο τοπικό νοσοκομείο, του έσωσαν τη ζωή.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την απόπειρα δολοφονίας. Αντ ‘αυτού, η Μόσχα κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει πολιτική με την υπόθεση. Την Παρασκευή, η Μόσχα ζήτησε να εξετασθεί ο Ναβάλνι στο Βερολίνο από τους Ρώσους ερευνητές.

Πηγή: Der Spiegel

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024