Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το απόλυτο αλαλούμ με τις μάσκες στα σχολεία: Η μάχη με τον χρόνο για τις παραδόσεις και τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής

Το απόλυτο αλαλούμ με τις μάσκες στα σχολεία: Η μάχη με τον χρόνο για τις παραδόσεις και τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής

 Την ώρα που η κυβέρνηση έχει δηλώσει με σιγουριά πως τα σχολεία θα είναι πανέτοιμα και ασφαλή τη Δευτέρα, όποτε τα παιδιά θα πάνε πρώτη ημέρα στο σχολείο, μάχη με τον χρόνο δίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ώστε μαθητές και καθηγητές να έχουν από μία μάσκα πάνινη.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει δηλώσει με σιγουριά πως τα σχολεία θα είναι πανέτοιμα και ασφαλή την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς,  μάχη με τον χρόνο δίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ώστε μαθητές και καθηγητές να έχουν από μία μάσκα πάνινη.

Τα προβλήματα όπως φαίνεται προκύπτουν ένα ένα καθώς από τη μία υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, η οποία δεν επαρκεί για τόσο μεγάλη ζήτηση και από την άλλη οι ακυρώσεις και τα μικροπροβλήματα της τελευταίας στιγμής εντείνουν την αγωνία για το αν οι μάσκες (δηλαδή αυτή η μία που θα αντιστοιχεί ανά μαθητή) θα δοθούν στην ώρα τους κυρίως στην Αττική.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Πού υπάρχουν προβλήματα περίπου 56 ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο in.gr εξήγησε πού υπάρχουν προβλήματα περίπου 56 ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου δύο νταλίκες που μεταφέρουν σχολικές μάσκες στην Ελλάδα έχουν μπλοκάρει προς το παρών στα σύνορα με Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 250.000 μάσκες έχουν μπλοκαριστεί , ενώ όπως εξήγησε ο ίδιος ο λόγος της εμπλοκής είναι ότι δεν είναι ευδιάκριτο στις αρχές εκεί αν η μάσκα αυτή αποτελεί  ιατρικό υλικό ή όχι.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να είναι έτοιμες μέχρι την Δευτέρα 1.600.000 μάσκες.

Συγκεκριμένα, το μεγάλο στοίχημα είναι να φτάσουν οι σχολικές μάσκες εγκαίρως στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στην Αττική.

«Η παραγωγή των μασκών άργησε να ξεκινήσει και γι΄αυτό το λόγο τώρα πιέζουμε ώστε να παραδοθούν άμεσα όλες οι μάσκες που προορίζονται για την Αττική», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου προσθέτοντας πως υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την προδιαγραφή ορισμένων παρτίδων μασκών και γι΄αυτό το λόγο η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται πως οι μάσκες θα κατανεμηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αττική, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει ένας διαγωνισμός για τις 1.600.000 μάσκες, και αναμένεται να γίνει κι ένας ακόμη την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη μία Περιφέρεια πάντως για την οποία θα δοθεί αγώνας ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Δευτέρα είναι η Θεσσαλία. Οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να ζοριστούν εκεί, ενώ φαίνεται πως είναι όλα έτοιμα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και στη Κεντρική Μακεδονία.

Πάντως ακόμη ένα πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμής τρεις προμηθευτές μασκών που δεν πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές.

Στην ακύρωση των προμηθευτών  προέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο για τυπικούς λόγους στους φακέλους που είχαν καταθέσει οι επιλεγμένες εταιρείες για την προμήθεια μασκών.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου οι συγκεκριμένοι προμηθευτές δεν είχαν παραδώσει μάσκες στους δήμους, οπότε και η ακύρωσή τους δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση στους αρμόδιους φορείς.

Μόνο μία μάσκα για κάθε μαθητή τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό πως πλέον στόχος αποτελεί στα σχολεία τη Δευτέρα να υπάρχει μία μάσκα για κάθε μαθητή και κάθε δάσκαλο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η δεύτερη παρτίδα μασκών για τους μαθητές. Ωστόσο εξαιτίας της μεγάλης πίεσης και των προβλημάτων που προκύπτουν αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό μέχρι στιγμής αν τελικά θα είναι έτοιμες μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι τη Δευτέρα στις 8.15 π.μ.

Ανακοινώσεις στις 18:00 από τη Νίκη Κεραμέως

Τέλος όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, θα παρευρεθεί, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στη σημερινή ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024