Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ανησυχούν οι εστίες υπερμετάδοσης σε εργοστάσια – Πώς σπάσαμε το όριο των 300 κρουσμάτων

Κοροναϊός: Ανησυχούν οι εστίες υπερμετάδοσης σε εργοστάσια – Πώς σπάσαμε το όριο των 300 κρουσμάτων

Ο κόκκινος συναγερμός στην Πέλλα, την Πιερία, την Ημαθία και το Κιλκίς, όπου χτες ανακοινώθηκαν και έκτακτα μέτρα σαν και εκείνα του Πόρου, το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα αλλά και το γεγονός πως η Αττική παραμένει ακόμη στο «κόκκινο» παρά τα μέτρα, έχουν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει σήμερα για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα, που θα αφορούν και τη χρήση μάσκας και όχι μόνο.

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές τα  114 κρούσματα στην κονσερβοποιία των Γιαννιτσών.

Μάλιστα παρ΄όλο που η εστία έχει εντοπιστεί σχεδόν εδώ και μία εβδομάδα, ο ιός αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο ύπουλος είναι και χτυπάει χωρίς προειδοποιήση.

 «Έκρηξη» κρουσμάτων σε εργοστάσια

Έτσι από τους συνολικά 680 εργαζόμενους μέχρι στιγμής, 114 εργαζόμενοι έχουν κολλήσει τον ιό με αποτέλεσμα το εργοστάσια στα Γιαννιτσά να είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη εστία στην Ελλάδα.

Ακόμη μία εστία που ανησυχεί τους ειδικούς είναι τα 29 κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ενώ 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Σημειώνεται πως οι νέες αυτές εστίες μαζί με τα 133 θετικά κρούσματα στην Αττική εκτόξευσαν χτες τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σπάζοντας κάθε ρεκόρ με αποτέλεσμα το «κοντέρ» να δείχνει… 372 λοιμώξεις.

Ο κόκκινος συναγερμός στην Πέλλα, την Πιερία, την Ημαθία και το Κιλκίς, όπου χτες ανακοινώθηκαν και έκτακτα μέτρα σαν και εκείνα του Πόρου, το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα αλλά και το γεγονός πως η Αττική παραμένει ακόμη στο «κόκκινο» παρά τα μέτρα, έχουν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει σήμερα για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα, που θα αφορούν και τη χρήση μάσκας και όχι μόνο.

Σύσκεψη για νέα μέτρα

Έτσι, σήμερα το πρωί στη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους λοιμωξιολόγους, αναμένεται να κριθούν τα νέα, έκτακτα, μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο αν θα αποφασιστεί τελικά η καθολική χρήση της μάσκας. Δηλαδή όλοι οι πολίτες να φορούν μάσκα, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και στο δρόμο, ακόμη και για μια μικρή βόλτα.

Δεν αποκλείεται, και μάλιστα ίσως είναι πολύ κοντά, όλοι μας να κινούμαστε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους με μάσκες στο πρόσωπο.

Το ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά στις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει κόκκινο.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Αττική όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις εντατικές. Αλλά και σε περιοχές όπως Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα οι οποίες κηρύχθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός αφού σταθμίσει μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερο φυσικά το πώς αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το in.gr είχε αποκαλύψει τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει.

Ένα από αυτά είναι η καθολική χρήση της μάσκας παντού, αλλά και η αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν διαφορετικά προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πέτσας: Θετικό το γεγονός πως έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Πάντως από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το μέτρο για την καθολική χρήση της μάσκας, ενώ εξήγησε γιατί το χτεσινό ρεκόρ κρουσμάτων δεν πρέπει να μας φοβίζει.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε ότι, «το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας δεν είναι στο τραπέζι». Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η σταθεροποίηση των κρουσμάτων είναι κάτι θετικό, ενώ όπως είπε, τις μέρες που υπάρχουν πολλά κρούσματα είναι από συγκεκριμένες εστίες, όπως οι περίπτωση των Γιαννιτσών.

«Σημασία έχει τώρα να προσέξουμε την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν περάσουμε αυτό το στάδιο, θα μπορούμε να ησυχάσουμε», τόνισε και ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στο σχολείο είπε πως, «όπου υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν αποστάσεις, τηρούνται. Υπάρχουν σχολεία που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Το καλό είναι ότι κάθε μέρα είναι συγκεκριμένη ομάδα που έρχονται σε επαφή».

Τέλος, σχετικά με την παροχή μασκών στους μαθητές είπε πως η διανομή τους θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα, ενώ όσο αφορά στο προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, σημείωσε ότι «πέρυσι ήταν πάνω από 3000 και φέτος είναι πάνω από 9000 άτομα προσωπικό καθαριότητας».

Ρεκόρ κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή τρομακτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν το φράγμα των 300. Ειδικότερα, ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 372 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 248 νέες μολύνσεις.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα

21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1
αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13
συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
τροφίμων)
-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
-6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13
συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
τροφίμων)
-1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
-1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
-2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
-1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

«Μίνι» lockdown σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς

Όσον αφορά τα μέτρα σε 4 νομούς, αυτά ελήφθησαν έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου αποφασίστηκαν τα εξής στους εν λόγω νομούς:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους. Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00..

Σε «κόκκινο» συναγερμό τα νοσοκομεία στους τέσσερις νομούς

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή στους Διοικητές της 3ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα Νοσοκομεία των Νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και στον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, του Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, έπειτα από τη γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό – ρεκόρ στα κρούσματα με 372 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες. Εξ αυτών τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21.

7ημερο λουκέτο στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στη Δ.Ε. Γιαννιτσών, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 7 ημέρες από 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως 18-09-2020 και ώρα 06.00».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024