Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια : Μια προαναγγελθείσα τραγωδία - Όταν ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα

Μόρια : Μια προαναγγελθείσα τραγωδία – Όταν ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα

Φωνές που δεν ακούστηκαν, αιτήματα που αγνοήθηκαν μέχρι να ξεχειλίσει το ποτήρι και να επιβεβαιωθεί το «χειρότερο δυνατό σενάριο» για το οποίο η Πολιτεία επέμενε για το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ η κατάσταση παρέμεινε χαώδης στη Μόρια, τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν χαρακτηριστικά διεθνή μέσα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούσαν καθημερινά τόσο την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη να λάβει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης του ΚΥΤ της Μόριας με την ανάγκη για δράσεις να γιγαντώνεται ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.

Λίγες μόνο ώρες ήταν αρκετές για να μετατραπεί σε στάχτη το «κολαστήριο» των προσφύγων. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, τα αίτια εξετάζονται ακόμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν η φωτιά να προκλήθηκε από πρόσφυγες μετά την είδηση των 35 ενεργών κρουσμάτων στο ΚΥΤ.

Οι φλόγες τύλιξαν μέσα σε λίγες ώρες τα πάντα, με βίντεο τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν τους πρόσφυγες να τρέχουν να σωθούν προς πάσα κατεύθυνση.

Ανάμεσα τους φαίνεται να βρίσκονταν και τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως επιβεβαίωσε και στο in.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης -διαψεύδοντας τις δηλώσεις του συντονιστή Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε πως τα άτομα αυτά έχουν απομονωθεί- επιβεβαιώνοντας τους επικριτές της κυβέρνησης για έλλειψη ενός σωστού σχεδιασμού.

Όσο περνάνε οι ώρες η εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο εκτός ελέγχου, καθώς στη Μόρια συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σκηνές χάους. ενώ σε 4μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί.

«Παραμένει ένας κόσμος διάσπαρτος παντού σε όλο το νησί. Δυστυχώς όσο περνάει η ώρα να αυξάνονται οι ανάγκες και η ανησυχία για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών, καθώς και η ανησυχία για το πώς θα κινηθεί όλος αυτός ο πληθυσμός το βράδυ, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία σχετικά με το τι θα γίνει με τις ευάλωτες ομάδες» αναφέρει στο in.gr η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Οι συνεχείς εκκλήσεις

Οι ΓΧΣ είχαν επανειλημμένως τονίσει την αδήριτη ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, ιδιαίτερα κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τα μέτρα απόστασης.

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα της πολιτείας, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν προσωρινά σε σκηνές, η κ. Ψαρρά τονίζει πως δεν γίνεται αυτά να εφαρμοστούν σε όλο τον πληθυσμό.

«Δεν μπορούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά «να επιτρέψουμε τα ασυνόδευτα παιδιά να μείνουν εκεί καθώς επίσης δεν μπορεί να γίνει και άκριτη μεταχείριση όλων των ατόμων».

«Παραμένει» εξηγεί «μία μεγάλη μερίδα να ανήκει σε ευάλωτες ομάδες με προβλήματα ιατρικά αλλά επίσης να πληροί και τα κριτήρια ευαλωτότητας στον covid-19. Έχουμε άτομα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρειάζονται άμεση απομόνωση, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους».

«Όταν μιλάμε για απομόνωση προφανώς εννοούμε απομόνωση τηρουμένων των αναλογιών Δημόσιας Υγείας». Ωστόσο οι ΓΧΣ εξηγούν: είναι διαφορετική η απομόνωση ολική ενός καταυλισμού την οποία καταγγείλαμε ως αδικαιολόγητη, γιατί όταν γίνεται μία απομόνωση περιστατικών πρέπει να τηρούνται και να πληρούν τις προδιαγραφές: διασφάλιση νερού, αποστάσεων, πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και όλα τα σχετικά.

Οι ΓΧΣ τονίζουν πως πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ατόμων με ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα, των γυναικών και των ηλικιωμένων, καθώς και να εξασφαλιστεί ένα προστατευμένο περιβάλλον διαβίωση.

«Καταλαβαίνουμε ότι μιλούμε για έκτακτες παρεμβάσεις, αλλά τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι τραγικά».

Αδικαιολόγητο lockdown χωρίς κριτήρια 

Η ίδια κάνει λόγω για αδικαιολόγητο lockdown το οποίο έχουν καταγγείλει άλλωστε και οι ΓΧΣ.

«Ένα lockdown που γίνεται άκριτα είναι πολύ πιο επικίνδυνο και φυσικά δεν έχει τα αποτελέσματα που αποτελέσματα που δυνητικά προωθούμε, γιατί είναι σαν να κλείνεις μαζικά έναν πληθυσμό που μπορεί να υπάρχει και υγιής πληθυσμός μέσα σε όλο αυτό. Αν μια οικογένεια έχει ένα περιστατικό covid, τότε απομονώνεις το άτομο σε συνθήκες που θα επιτρέπουν το πλύσιμο των χεριών, την ιατρική παρακολούθηση, τη θεραπεία. Δεν το κλείνεις απλά σε ένα δωμάτιο χωρίς να υπάρχει καν ιατρική μέριμνα. Δεν κλείνεις ολόκληρο σπίτι σε lockdown χωρίς συγχρόνως αυτό το σπίτι να έχει νερό». 

«Βλέπαμε μια αντίστροφη μέτρηση»

Σχετικά για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε πως «ήταν σαν να βλέπαμε την αντίστροφη μέτρηση».

«Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες ενώ ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας με τους περιορισμούς μετακινήσεων και τους περιορισμούς πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και πάει λέγοντας».

«Ήταν σαν να το βλέπουμε να έρχεται» λέει χαρακτηριστικά. «Όπως επίσης ήτανε και δεδομένο ότι θα ξεσπάσει η πανδημία στον καταυλισμό. Τους καλούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και φωνάζουμε για τη δημιουργία κατάλληλων δομών».

Η μοναδική κλινική για την αντιμετώπιση κρουσμάτων covid-19 σταμάτησε να λειτουργεί έπειτα από τον Ιούλιο, λόγω υπέρογκων προστίμων από τον Δήμο Μυτιλήνης.

«Θα μπορούσε να υπάρχει και τόσο καιρό που αυξάνονταν τα περιστατικά να μπορούμε να απομονώνουμε και να αποσυμφορούμε και να βοηθούμε στο τοπικό σύστημα υγείας. Αντ’ αυτού δημιουργήθηκε μία δομή η οποία δεν είχε προσωπικό μέσα».

«Είναι μία προαναγγελθείσα τραγωδία» καταλήγει.

Μιλώντας στο in.gr ο κ. Κύτελης επιβεβαίωσε το εφιαλτικό σενάριο που ήθελε τους πρόσφυγες που διέμεναν στο ΚΥΤ και που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, να αγνοούνται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη διασπορά και τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανασφάλεια για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. 

«Είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του» υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση επιμένοντας στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με τη μεταφορά προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Εδώ και πολύ διάστημα επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεση και μαζική αποσυμφόρηση μεταναστών. Δεν είναι δυνατόν σε μια δομή 2.800 ατόμων να φιλοξενούνται 12.000 άνθρωποι» επανέλαβε.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υιοθετεί η κυβέρνηση χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στο προσφυγικό προβλήματα, αλλά κρύβοντας αυτό κάτω από το χαλί, φάνηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει μονάχα σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες, το οποίο μάλιστα απέδειξε πως δεν λειτούργησε σωστά: απομόνωση-εγκλεισμός των προσφύγων, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων μέτρων, όπως το να είναι εφικτό να τηρηθούν αποστάσεις ή έστω καθαρό νερό!

Το τελευταίο διάστημα επέστρεψαν εικόνες που θύμιζαν 2015, με πρόσφυγες και μικρά παιδιά να συγκεντρώνονται σε πλατείες, ανήμποροι να πάνε κάπου, με την Πολιτεία να τους έχει διώξει από τα σπίτια τους, χωρίς να μεριμνά για το αύριο τους, αφήνοντας τους εκτεθειμένους σε κινδύνους, αβοήθητους σε οποιανδήποτε εκμεταλλευτεί την κατάσταση τους, αλλά και απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία. 

Παρά το κήρυγμα της Πολιτείας για ατομική ευθύνη, η ίδια φαίνεται πως δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024