Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Ανάβυσσο : Το πύρινο μέτωπο «άδειασε» οικισμούς - Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους

Φωτιά στην Ανάβυσσο : Το πύρινο μέτωπο «άδειασε» οικισμούς – Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους

Το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς.

Παρ’ όλο που το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη.

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί και η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχουν κινητοποιηθεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσουν όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον ‘Αγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του δήμου που ελέγχει την περιοχή για αναζωπυρώσεις.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά του προς τους δημότες μας. Ευχαριστώ θερμά το πυροσβεστικό σώμα, την Περιφέρεια, τους όμορους δήμους, τους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να ελεγχθεί η σημερινή πολύ δύσκολη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το υπόλοιπο της βραδιάς».

Σε ύφεση η πυρκαγιά

Μετά το απόλυτο θρίλερ, σε ύφεση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στα Καλύβια και επεκτάθηκε στον δήμο Σαρωνικού έως την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά οδήγησε στην εκκένωση περιοχών και στην κήρυξη του δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η βελτιωμένη εικόνα στα Καλύβια παρουσιάστηκε ύστερα από τη μείωση της έντασης των ανέμων, που ήταν αναμενόμενη κατά τις βραδινές ώρες.

Κατά τις απογευματινές ώρες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου. Το έργο κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται επί ποδός για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Σπίτια έγιναν στάχτη, εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά άφησε πίσω της καμένα σπίτια και σημαντικές ζημιές στον δήμο Σαρωνικού. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης με τις φλόγες να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Η ορατότητα ήταν μειωμένη εξαιτίας των καπνών.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε και νέο προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 προκειμένου να εκκενωθεί «τώρα» η Ανάβυσσος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καλυβίων και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Δήμου, τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας είναι ανοιχτά για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

Τις μεσημεριανές ώρες οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού «Ολυμπος» εκεί όπου μέχρι και τώρα καίγονται σπίτια ενώ νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τον οικισμό Φέριζα και παράλληλα, εκκενώθηκε οικοτροφείο με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή.

Συνολικά, στην περιοχή επιχείρησαν 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, πέντε αεροσκάφη και οχτώ ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024