Πυρκαγιές έχουν σαρώσει περισσότερα από 8 εκατ. στρέμματα της Καλιφόρνια φέτος το καλοκαίρι, έκταση που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν πάψει να δίνουν μάχη με τις φλόγες των δεκάδων πυρκαγιών σε κυριολεκτικά καυτές θερμοκρασίες. Οι πυρκαγιές ασκούν εκτός των άλλων τεράστια πίεση και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, απειλώντας εκατομμύρια πολίτες με black out.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2018 και αντιστοιχούσε περίπου σε 7,9 εκατ. στρέμματα. Η υπηρεσία δασοφυλακής και πυροπροστασίας της Καλιφόρνια (Cal Fire) τηρεί σχετικά αρχεία από το 1987.

Η Λιν Τόλμαχοφ, εκπρόσωπος τύπου της Cal Fire, δήλωσε ότι το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ρεκόρ ξεπεράστηκε από πολύ νωρίς, με το πιο επικίνδυνο διάστημα του έτους να είναι ακόμη μπροστά.

«Είναι αρκετά τρομακτικό, επειδή ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ιστορικά οι δύο χειρότεροι μήνες των πυρκαγιών», εξηγεί. «Συνήθως κάνει πολύ ζέστη και έχει έντονη ξηρασία. Και οι άνεμοι εντείνονται επίσης».

Οι πυροσβέστες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο αρκετές επικίνδυνες πυρκαγιές πριν οι ξηροί, καυτοί άνεμοι που προβλέπουν οι μτεωρολόγοι αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο των πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες. Εξακολουθούν να εκδίδονται εντολές εκκένωσης.

Ήδη έχουν καεί αρκετοί οικισμοί, ενώ το Σάββατο απαιτήθηκε η διάσωση 207 ατόμων με στρατιωτικά ελικόπτερα, αφού οι φωτιές τους εγκλώβισαν σε κατασκήνωση μέσα σε δάσος.

Οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν κάθε ρεκόρ έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για ολόκληρο το έτος, με το ρεύμα συχνά να διακόπτεται επειδή οι πυρκαγιές έχουν πλήξει τις υποδομές. Το Ανεξάρτητο Σύστημα Χειριστών της Καλιφόρνια, το οποίο διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πολιτείας, έχει προειδοποιήσει για πιθανά black out αν οι κάτοικοι δεν περιορίσουν τη χρήση ρεύματος.

Πηγή: www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr