Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών καθώς και εκπαιδευτικών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παραδειγματιστεί από τα μέτρα που πήρε η Ιταλία για το άνοιγμα και την λειτουργία των σχολείων. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας "κοινό εχθρό" τους αρνητές της μάσκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "οι αντιφάσεις της το πυροδοτούν και ρίχνουν νερό στο μύλο του".

Έλλειψη αυτοκριτικής καταλόγισε στον πρωθυπουργό στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη τη στιγμή ο κόσμος αγωνιά εξαιτίας του σφοδρότερου νέου κύματος του κοροναϊού.

Κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού

«Σας άκουσα κύριε Μητσοτάκη με προσοχή. Όλα τέλεια, δεν έχετε κάνει κανένα λάθος. Γιατί ν’ αγωνιά ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δύσκολη και δυσάρεστη κι αν είναι. Ο κόσμος θέλει να σας δεί να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη, πολιτική ευθύνη έστω» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας.

Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Μαζικότερο σε ότι αφορά τα κρούσματα. Κάπου οφείλεται αυτό. Οφείλεται εν πολλοίς στα λάθη και τις παραλήψεις και της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».

«Η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια» είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε:

«Μετατρέψατε μια υγειονομική επιτυχία σε φιάσκο γιατί το μυαλό σας είναι στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος και την επικοινωνιακή πολιτική».

«Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κάνοντας εκτενή αναφορά στις κυβερνητικές ενέργειες για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και ιδίως του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παλινωδίες στα μέτρα που δεν ενίσχυαν το κύριο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. «Κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και χρέωσε στην κυβέρνηση υποταγή στα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών κλπ για για την αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

«Το βασικό λάθος ήταν τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου και δεν απαιτήσατε υποχρεωτικά τεστ 72 ωρών πριν μπει κάποιος στη χώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του τουρισμού.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Πάρου ο κ. Τσίπρας μίλησε για συστηματική απόκρυψη κρουσμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τι θα γίνει τώρα με τα τεστ στα ιδιωτικά κέντρα;

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να κάνει διενεργεί μοριακές εξετάσεις καθώς και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, που ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Τι θα γίνει τώρα; Θα πρέπει να προσφεύγει κανείς στα ιδιωτικά κέντρα για ένα τεστ που θα πληρώνει 120 ευρώ;»

Στον τομέα του ΕΣΥ τώρα, το lockdown έγινε – και καλώς έγινε- για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε για το νέο κύμα, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας ωστόσο ότι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων τον Ιούλιο του ‘20, είναι 5000 λιγότεροι από τον Ιούνιο του 2019.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, τον Ιούνη του 19 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 20, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους. Παρά τη πανδημία και παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Απατεώνας

Μάλιστα σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την αντίδραση του πρωθυπουργού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας είστε εσείς κ. Μητσοτάκη, να τελειώνουν τα αστεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών καθώς και εκπαιδευτικών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παραδειγματιστεί από τα μέτρα που πήρε η Ιταλία για το άνοιγμα και την λειτουργία των σχολείων, για τα οποία όπως είπε ανοίγουν όπως ο τουρισμός χωρίς σχέδιο και προετοιμασία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «κοινό εχθρό» τους αρνητές της μάσκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οι αντιφάσεις της το πυροδοτούν και ρίχνουν νερό στο μύλο του».

Τέλος ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για εφησυχασμό στο θέμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr