Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα: Βαριές καταγγελίες για τη διαχείριση από την Πυροσβεστική

Φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα: Βαριές καταγγελίες για τη διαχείριση από την Πυροσβεστική

Μήνυση του επίτιμου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κατά Ματθαιόπουλου και Βασιλειάδη για τη διαχείριση των πυρκαγιών στη Μάνη και τα Κύθηρα.

Λάδι στη «φωτιά», που έχει ανάψει στην Πυροσβεστική η αποκάλυψη του διαλόγου του πρώην αρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου με τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στο Μάτι, ρίχνουν οι δύο μηνύσεις που κατέθεσε ο επίτιμος αρχηγός του Σώματος Βασίλης Καπέλιος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι εγκλήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στρέφονται τόσο κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου που ανέφερε το όνομά του στην επίμαχη συνομιλία υποστηρίζοντας ότι στέρησε το 2017 από τον τότε υπαρχηγό Ιωάννη Βασιλειάδη τα εναέρια μέσα για να τον εκθέσει στις φωτιές των Κυθήρων και της Μάνης, όσο και κατά του ίδιου του Ιωάννη Βασιλειάδη που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης .

«Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι (το 2017) τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (τότε αρχηγό Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (τότε υπαρχηγό Π.Σ.). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Ετσι παίζεται το παιχνίδι», ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον πραγματογνώμονα.

Οπως υποστηρίζει στις μηνύσεις του ο Βασίλης Καπέλιος,  όλα τα αναφερόμενα από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο είναι ψευδή και αυτός τελούσε σε γνώση της αναλήθειάς τους, πλην όμως τα διέδωσε ενώπιον του Δημήτρη Λιότσιου, με σκοπό να τον εκφοβίσει και στη συνέχεια διαδόθηκαν και αναπαράχθηκαν σε πλήθος μέσων ενημέρωσης και έτσι περιήλθαν σε γνώση ολόκληρου του ελληνικού λαού, με σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του.

Ο κ. Καπέλιος μαζί με τις μηνύσεις κατέθεσε και όλα τα σχετικά αρχεία της Πυροσβεστικής από τα οποία, όπως υποστηρίζει, προκύπτει ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα όμως περνά στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι εγκατέλειψε τη φωτιά στη Μάνη και έφυγε για την Αθήνα.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Βασιλειάδης επέλεξε να εγκαταλείψει την πυρκαγιά, χωρίς εντολή του. Εκείνος, όταν  ενημερώθηκε, τον αναζήτησε μέσω τηλεφώνου, του ανέφερε ότι βρισκόταν κοντά στην Τρίπολη και αφού τον παρατήρησε, του έδωσε εντολή να επιστρέψει άμεσα στη Μάνη. Την ίδια εντολή έδωσε και στον διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ, αρχιπύραρχο Κολοκούρη Στέφανο (νυν αρχηγό του Π.Σ.), που είχε αποδεσμευτεί με εντολή του Βασιλειάδη και είχε φθάσει στην Αθήνα. Επίσης ο Βασιλειάδης είχε αποδεσμεύσει και τον συντονιστή Νοτίου Ελλάδος υποστράτηγο Ματθαιόπουλο Βασίλειο, σύμφωνα με τις μηνύσεις του κ. Καπέλιου.

«Πήρε μαζί του τον ασύρματο για τα Chinook»

Οπως υποστηρίζει ο Βασίλης Καπέλιος, η μη άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μάνη, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και δασικών εκτάσεων, οφείλεται αποκλειστικά στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του επικεφαλής συντονιστή Βασιλειάδη Ιωάννη, ο οποίος χωρίς κάποια εντολή ή δικαιολογία εγκατέλειψε τον χώρο και τη διαχείριση της πυρκαγιάς.

Επίσης, ισχυρίζεται  ότι ο κ. Βασιλειάδης επέστρεψε, μετά από εντολή του, αλλά ήταν «ωσεί παρών», καθώς δεν είχε καμία επαφή με τα εναέρια μέσα για να μεταφέρει τις δέουσες εντολές, αφού κατά την αποχώρησή του πήρε μαζί του τον ασύρματο επικοινωνίας και συντονισμού των ελικοπτέρων Chinook, με αποτέλεσμα ο επίγειος συντονιστής, που έμεινε στη θέση του, να μην μπορεί να επικοινωνήσει και να συντονίσει τα Chinook, τα οποία επιχειρούσαν στην πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον κ. Καπέλιο, σε όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών των Κυθήρων και της Μάνης επιχειρούσαν καθημερινά εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, παρά τη μεγάλη ένδεια και τις συνεχείς βλάβες και ενώ υπήρχαν πολλές πυρκαγιές σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης, όπως λέει, τέθηκαν στη διάθεση του υπαρχηγού Βασιλειάδη  και επίγεια μέσα από όλη την Ελλάδα, μηχανοκίνητα και πεζοπόρα, γεγονός από το οποίο προκύπτει, όπως σημειώνει, ότι η δήλωση του Βασίλη Ματθαιόπουλου πως άφησε τον  Βασιλειάδη χωρίς εναέρια μέσα είναι απολύτως ψευδής .

Κατηγορίες για πλημμελή άσκηση καθηκόντων

Ο επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και πλέον αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου επισημαίνει ότι δεν είχε καμία εμπάθεια προς τον Ιωάννη Βασιλειάδη και ότι ως αρχηγός δεν θα είχε το παραμικρό όφελος από την κακή διαχείριση ενός περιστατικού με δυσμενή αποτελέσματα, αφού θα ήταν υπόλογος έναντι της κοινωνίας.  Επιμένει ότι ο κ. Βασιλειάδης κατά την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων πυρκαγιών εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις και να καούν μεγάλες εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται, δεν αξιοποίησε κατάλληλα τους πόρους που του διατέθηκαν και ειδικότερα δεν συντόνισε σωστά τις επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα και στις δύο πυρκαγιές να σημειωθούν αναζωπυρώσεις με αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης υποστηρίζει ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη αφοσίωση στο έργο του, εγκαταλείποντας την πυρκαγιά της Μάνης παρότι υπήρχε ενεργό μέτωπο και χωρίς να ζητήσει και λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Επειδή τον επέπληξε γι’ αυτό το γεγονός και του ζήτησε να επιστρέψει στο πόστο του θωρεί ότι απέκτησε εκείνος εμπάθεια προς το πρόσωπό του και έτσι επιβεβαίωσε δημόσια τους ισχυρούς του Βασίλη Ματθαιόπουλου.

«Ηρθαν τα εναέρια και τα πήγε στο χωριό του, για μια φωτιά σε κάτι παλιόχορτα. Εσκεμμένα. Ξέσπασε μια ψιλοφωτιά στην Καλαμάτα και τα πήρε χωρίς να με ρωτήσει τα εναέρια. Με αποτέλεσμα μετά από καμιά ώρα περίπου ξέσπασε μια αναζωπύρωση λόγω του δυνατού ανέμου. Δεν μπορέσαμε να την ελέγξουμε και έγινε ό,τι έγινε» είχε πει ο κ. Βασιλειάδης για τα Κύθηρα υποστηρίζοντας ότι το ίδιο έγινε στη Μάνη.

«Με εμφανίζει… ως Νέρωνα»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καπέλιος επισημαίνει ότι το χωριό του, το Κοπανάκι, ήταν πολύ μακριά από τις πυρκαγιές εκείνης της ημέρας που είχαν ξεσπάσει κοντά στην Κορώνη Μεσσηνίας και ότι ο Ιωάννης Βασιλειάδης τον εμφανίζει να αποσύρει εναέρια μέσα με πρόθεση ώστε να αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά και να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον και εκείνος να αδιαφορεί για όλα αυτά, προκειμένου να τον βλάψει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ τον εμφανίζει περίπου ως Νέρωνα, όπως αναφέρει στη μήνυση εναντίον του. «Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί και αποτελούν μέρος της δικογραφίας, τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος των συκοφαντών» λέει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος του Βασίλη Καπέλιου Τάσος Χριστοφιλόπουλος και προσθέτει: «Αυτό που με σαφήνεια προκύπτει είναι ότι όχι μόνο δεν στέρησε τον Βασιλειάδη ο κ. Καπέλιος από εναέρια μέσα, αλλά αντίθετα, μέσα σε συνθήκες αφόρητης πίεσης και μεγάλης ένδειας εναέριων μέσων, με ρίσκο να μείνουν ευαίσθητες περιοχές ακάλυπτες, έθεσε στη διάθεσή του κάθε δυνατό μέσο.

Προκύπτουν επίσης εγκληματικές αδράνειες του Βασιλειάδη και στις δύο πυρκαγιές, επειδή όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις επαρκέστατες επίγειες δυνάμεις και οχήματα που είχε στη διάθεσή του, ώστε να ελέγξει τις πυρκαγιές σε στιγμές που αυτό ήταν εφικτό, αλλά σε μία περίπτωση (όπως θα αποδειχθεί από μαρτυρίες) εγκατέλειψε την πυρκαγιά (της Μάνης) χωρίς εντολή και επέστρεψε μετά από αυστηρή επίπληξη και εντολή του κ. Καπέλιου»,τονίζει ο κ. Χριστοφιλόπουλος.

Μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας Ματθαιόπουλου-Λιότσιου πάντως η Εισαγγελία έδωσε παραγγελία να επανελεγχθούν οι δικογραφίες για τις δυο καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 στα Κύθηρα και τη Μάνη.

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024