Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία : 25 άτομα στο νοσοκομείο εξαιτίας ρέιβ πάρτι σε… υπόγειο καταφύγιο

Νορβηγία : 25 άτομα στο νοσοκομείο εξαιτίας ρέιβ πάρτι σε… υπόγειο καταφύγιο

Εικοσιπέντε άτομα νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα – επτά εκ των οποίων χωρίς να έχουν τις αισθήσεις τους – μετά από παράνομο ρέιβ πάρτι σε… τσιμεντένιο καταφύγιο στο Όσλο της Νορβηγίας

Εικοσιπέντε άτομα νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα – επτά εκ των οποίων χωρίς να έχουν τις αισθήσεις τους – μετά από παράνομο ρέιβ πάρτι σε… τσιμεντένιο καταφύγιο στο Όσλο της Νορβηγίας.

Οι αρχές αναφέρουν ότι για την ηλεκτροδότηση του πάρτι που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, χρησιμοποιήθηκαν δύο γεννήτριες diesel, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δημιούργησαν και το αέριο. Τη Δευτέρα, τρία άτομα βρίσκονταν ακόμη υπό ιατρική επιτήρηση, όμως ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Όσλο.

Κίνδυνος για μόνιμες βλάβες

«Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε μόνιμες βλάβες», τόνισε 20χρονη παρευρισκόμενη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Νορβηγίας από το νοσοκομείο. «Ένας γιατρός το αποκάλεσε ομαδική απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι εντελώς νοσηρό ακόμη και ως σκέψη».

Ένας Νορβηγός αστυνομικός, ο Εμίλ Λορτς-Φαλτς, σημείωσε στο κρατικό κανάλι ότι ένα άνοιγμα εμβαδού ενός τετραγωνικού μέτρου ήταν η μοναδική είσοδος και έξοδος στο καταφύγιο, που έχει μέγεθος 500 τ.μ., και το οποίο είναι θαμμένο 70 μέτρα κάτω από το έδαφος στην περιοχή Χανσγκάουεν του Όσλο. «Το διέρρηξαν», εξήγησε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, η εκδήλωση διοργανώθηκε κρυφά, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μέσω του Facebook. Οι καλεσμένοι έπρεπε να φτάνουν σε μικρές ομάδες, από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να μην τραβήξουν την προσοχή των γειτόνων ή της αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν περίπου 200 άτομα.

Το περιστατικό

Το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας του Όσλο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες διάσωσης έφτασαν στο σημείο στις 03:46 τα ξημερώματα της Κυριακής, αφού περίπολος ανέφερε ότι είδε αρκετούς νεαρούς σε κατάσταση σύγχυσης στην περιοχή. Ορισμένοι εξ αυτών, κατάφεραν να οδηγήσουν την αστυνομία στο υπόγειο καταφύγιο.

«Θα σταματούσαμε το συγκεκριμένο πάρτι αμέσως ακόμη και αν ο εξαερισμός ήταν καλός», τόνισε ο Λαρς Μάγκνε Χόβτουν, του πυροσβεστικού σώματος της πόλης, μιλώντας σε τοπική εφημερίδα. «Ο κίνδυνος ασφυξίας είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που το καθιστούσαν επικίνδυνο για τις ζωές τους».

Συνέχισε λέγοντας ότι σε πολλούς από τους χώρους του καταφυγίου, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα ήταν πολλαπλάσια από εκείνα που καθιστούν την ουσία θανατηφόρα, με το οξυγόνο να καταλαμβάνει μόλις το 16%. Η ελάχιστη ασφαλής συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα φτάνει τουλάχιστον το 19,5%.

Δύο αστυνομικοί ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω δηλητηρίασης.

Η 20χρονη γυναίκα που κράτησε την ανωνυμία της δήλωσε στην νορβηγική τηλεόραση ότι «όλα ήταν διασκεδαστικά για αρκετές ώρες», όμως ξαφνικά τα φώτα έσβησαν και η μουσική σταμάτησε. «Κάποιος είχε διαρρήξει το δωμάτιο με τις γεννήτριες», εξήγησε.

«Ήταν πολύ τρομακτικό»

«Τη στιγμή που μπήκαμε, το αέριο μας χτύπησε στο πρόσωπο. Είδαμε ότι τρία αγόρια είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. Ζαλιστήκαμε πολύ. Ήταν πολύ τρομακτικό, ήμασταν αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να τρέχουμε προς τα έξω γιατί ήμασταν κι εμείς έτοιμοι να λιποθυμήσουμε, όμως έπρεπε και να τους τραβάμε έξω σιγά-σιγά, γιατί δεν ξέραμε πόση ώρα είχαν περάσει εκεί μέσα».

Ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, που επίσης χρειάστηκε νοσηλεία, δήλωσε στο κανάλι ότι οι γεννήτριες είχαν τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο με αεραγωγό9 και μια μεταλλική πόρτα, η οποία είχε κλείσει και σφραγιστεί με σακούλες σκουπιδιών και μονωτική ταινία.

«Δεν μετανιώνω που διοργάνωσα το πάρτι»

«Είναι εύκολο να κάνεις τον σοφό εκ των υστέρων», τόνισε. «Δεν μετανιώνω το ίδιο το πάρτι, όμως θα έπρεπε να βάλουμε κάποιον να προσέχει την πόρτα. Αν δεν είχε ανοίξει, το πάρτι θα ήταν – τυπικά έστω – επιτυχημένο. Μπορεί να φαίνεται ανεύθυνο, όμως εκείνη τη στιγμή μας φάνηκε καλή ιδέα».

Η αστυνομία διερευνά τους λόγους για τους οποίους καταγγελίες που έγιναν για το πάρτι αγνοήθηκαν. Το καταφύγιο, το οποίο παλιότερα ανήκε στην πολιτική προστασία, άνοιξε λίγα χρόνια πριν όταν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, ένας θρησκευτικός οργανισμός, θέλησε να διερευνήσει το ενδεχόμενο χρήσης του ως υπόγειο πάρκινγκ. Στη συνέχεια, το σφράγισε εκ νέου, αυτή τη φορά, όμως, χρησιμοποιώντας ξύλο αντί για τσιμέντο.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Νορβηγίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αστυνομία θα ελέγχει την εφαρμογή των περιορισμών που καθιστούσαν παράνομες τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις περισσότερων από 20 ατόμων, αλλά και τις δημόσιες οργανωμένες συναθροίσεις άνω των 200 ατόμων, καθώς ο ημερήσιος μέσος αριθμός των κρουσμάτων έχει αγγίξει σχεδόν τα 50, σε σύγκριση με τους μονοψήφιους αριθμούς της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024