Ένας από τους έξι ειδικούς απεσταλμένους του ΠΟΥ για τον κοροναϊό εξήρε τη στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στην πανδημία ως «πρότυπο» που θα έπρεπε να ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα και οι άλλες χώρες.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Ναβάρο, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε: «Για όλες τις χώρες, η πραγματική προσέγγιση στην οποία πρέπει να στοχεύουν πλέον είναι η εκτεταμένη υιοθέτηση κατάλληλων συμπεριφορών».

Ο Ναβάρο ανέφερε ότι το «κλειδί» για μια βιώσιμη στρατηγική κατά του κοροναϊού είναι η εμπιστοσύνη, και χρησιμοποίησε ως υπόδειγμα τη Σουηδία. Η χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου επέβαλε πολύ λιγότερους περιορισμούς στην κίνηση σε σχέση με άλλες και αντ’ αυτού στηρίχτηκε στην υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, οι οποία αναμενόταν να οδηγήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας.

«Στη Σουηδία, η κυβέρνηση ήταν σε θέση να εμπιστευτεί τους πολίτες και οι πολίτες εμπιστεύονταν την κυβέρνηση», τόνισε ο Ναβάρο.

Φυσικά, η θνητότητα στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, με 57 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Όμως ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων σημειώνει αξιοσημείωτη επιβράδυνση από τα τέλη Ιουνίου. Η εξέλιξη έκανε την εθνική υπηρεσία υγείας της Σουηδίας να προτείνει την αύξηση του ορίου ορισμένων δημόσιων συναθροίσεων από τα 50 άτομα στα 500.

Αντιθέτως, άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν ξανά σκληρά μέτρα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων.

Ο Ναβάρο περιέγραψε το lockdown ως «στομωμένο όπλο», το οποίο «πραγματικά διεισδύει στις ζωές όλων, ιδιαιτέρως των φτωχότερων ανθρώπων και των μικρών επιχειρήσεων».

Σε απάντηση στις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου, ο επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας υγείας, Γιόχαν Κάρλσον, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας του: «Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες με περιορισμένη εξάπλωση των λοιμώξεων. Αντιθέτως, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, τα κρούσματα επιστρέφουν ραγδαία».

«Το αποκαλώ «επίδραση του φελλού της σαμπάνιας», τόνισε.

Όμως, η στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στον ιό εξακολουθεί να έχει πολλούς επικριτές – αρκετούς, μάλιστα, στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας. Ο Φρέντερικ Ελγκ, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umea, αναφέρεται στον αριθμό των νεκρών ως απόδειξη ότι η προσέγγιση της χώρας του απέτυχε.

«Έχουμε σχεδόν 6.000 νεκρούς. Προδώσαμε τους ηλικιωμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε σουηδική εφημερίδα. «Θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα τεστ και ιχνηλατήσεις. Όμως η υπηρεσία δημόσιας υγείας δεν το θέλει αυτό».

Ο Κάρλσον της δημόσιας υπηρεσίας υγείας και η υπουργός υγείας και κοινωνικών υποθέσεων, Λένα Χάλενγκρεν, πρόκειται να διεξάγουν συνέντευξη τύπου επί του ζητήματος το απόγευμα της Δευτέρας.

Πηγή: www.bloomberg.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο