Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του Μπάιντεν πιστεύουν ότι αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές δεν θα αποδεχθεί την ήττα, πυροδοτώντας συνταγματική κρίση

Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να απορρίψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, αν αυτά δεν βγουν προς όφελός του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Opinium Research για τον Guardian.

Η έρευνα ενισχύει τους φόβους ότι ο πρόεδρος δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας μια συνταγματική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές έγραψαν στο Πεντάγωνο αναζητώντας διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός θα διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Ανήσυχο το εκλογικό σώμα

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) δηλώνουν ότι ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αποκάλυψε η δημοσκόπηση της Opinium. Μεταξύ των ψηφοφόρων του Μπάιντεν, αυτός ο αριθμός έφτασε το 75%, ενώ στην περίπτωση των ψηφοφόρων του Τραμπ κυμάνθηκε περίπου στο 30%.

Αντιθέτως, δύο στους πέντε (41%) ψηφοφόρους του Τραμπ φοβούνται ότι ο Μπάιντεν είναι εκείνος που δεν θα αποδεχθεί μια πιθανή ήττα, ποσοστό που ανέρχεται στο 28% στην περίπτωση των ψηφοφόρων του Μπάιντεν.

Υπόνοιες Τραμπ για νοθεία

Ο Τραμπ έχει περάσει τους τελευταίους μήνες παραπληροφορώντας και επιτιθέμενος στην ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών. Όπως δήλωσε τον Αύγουστο: «Η μόνη περίπτωση να χάσω τις εκλογές, είναι αν υπάρξει νοθεία». Όλα δείχνουν ότι προσπαθεί να κάνει τους Αμερικανούς να δυσπιστούν απέναντι στη δημοκρατία τους.

Τρεις στους πέντε (60%) ψηφοφόρους του Τραμπ ανησυχούν ότι οι εκλογές θα είναι νοθευμένες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) ψηφοφόρους του Μπάιντεν μοιράζονται την ίδια ανησυχία.

Ο πρόεδρος έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να απονομιμοποιήσει την επιστολική ψήφο, η οποία αναμένεται να φτάσει σε ποσοστά-ρεκόρ εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, μέσα από αστήρικτους ισχυρισμούς για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Παρά την απουσία στοιχείων, αυτού του είδους οι δηλώσεις Τραμπ φαίνεται ότι έχουν καταφέρουν να πείσουν κάποια μερίδα Αμερικανών.

Το ζήτημα της επιστολής ψήφου

Τρεις στους τέσσερις (73%) ψηφοφόρους του Τραμπ ανησυχούν ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιηθεί για την διάπραξη απάτης, σύμφωνα με την Opinium, ενώ από αντίστοιχη αγωνία διακρίνεται και το 36% των υποστηρικτών του Μπάιντεν.

Επιπλέον, και τα δύο στρατόπεδα ανησυχούν ότι η καταπονημένη ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας δεν θα καταφέρει να παραδώσει εγκαίρως όλες τις ψήφους, με αποτέλεσμα η καταμέτρηση να μην γίνει σωστά. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων ανησυχεί για το αν θα κατορθώσει να ψηφίσει.

Πέντε πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου, και η πρακτική επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο σε κάθε προεδρικές εκλογές. Η πανδημία αναμένεται να επιταχύνει την τάση από το 20,9% του 2016 σε 39% το 2020.

Μια κρίσιμη διαφορά

Τα δύο στρατόπεδα χαρακτηρίζονται από έναν βαθύ διχασμό, τον οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ. Περισσότεροι από δύο στους τρεις (68%) υποστηρικτές του προέδρου αναφέρουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, ενώ μόλις ένα στους τέσσερις (27%) επιθυμεί να ψηφίσει μέσω επιστολής.

Αντιθέτως, περισσότεροι από τους μισούς (56%) υποστηρικτές του Μπάιντεν σκοπεύουν να ψηφίσουν με επιστολή και μόλις δύο στους πέντε (39%) αυτοπροσώπως. Η ανισορροπία έχει αυξήσει τους φόβους ότι τα ΜΜΕ θα βιαστούν να ανακοινώσουν έναν νικητή βάσει προσωπικής ψήφου, πολύ πριν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Ωστόσο, σε κάποιες πολιτείες τα αποτελέσματα ενδέχεται να αντιστραφούν λίγες ημέρες αργότερα, καθώς η καταμέτρηση θα συνεχίζεται.

Προειδοποίηση στους δημοσιογράφους

Ένα πιθανό σενάριο διατυπώθηκε από την Crooked Media: «Θα μπορούσαμε να δούμε τα αποτελέσματα της νύχτας των εκλογών να ευνοούν σημαντικά τον Τραμπ και να περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να καταμετρηθούν οι ψήφοι προς τον Μπάιντεν. Είναι μια πιθανότητα για την οποία οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που ο Τραμπ επιχειρήσει να διακηρύξει τη νίκη του βάσει ημιτελούς καταμέτρησης».

Η έρευνα της Opinium πραγματοποιήθηκε σε 2.002 Αμερικανούς, μεταξύ της 21ης και της 25ης Αυγούστου και το δείγμα της έχει σταθμιστεί για να εκπροσωπεί τον ενήλικο αμερικανικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, το επίπεδο εκπαίδευσης και την ψήφο σε προηγούμενες εκλογές.

Σημαντικό προβάδισμα Μπάιντεν

Ανακάλυψε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 15% – 56% με 41% – μεταξύ των εκλογέων που είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μπάιντεν είναι οι πολιτικές του για την υγεία και τις φυλετικές σχέσεις, όμως φαίνεται ότι ελαφρώς μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμπιστεύεται τον Τραμπ σε ζητήματα οικονομίας (42% για τον Τραμπ, 39% για τον Μπάιντεν). Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της καμπάνιας του Τραμπ, δεδομένης της σημασίας της οικονομίας στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και ο λόγος που ο πρόεδρος πιέζει για το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων παρά την πανδημία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post έγραψε ότι οι γερουσιάτριες των Δημοκρατικών, Ελίσα Σλότκιν και Μίκι Σέριλ απευθύνθηκαν στην ηγεσία του στρατού, σημειώνοντας την υποχρέωση του στρατού να ακολουθήσει τις εντολές του νόμιμα εκλεγμένου ηγέτη της χώρας.

«Αυτή η ερώτηση θα ακουγόταν σχεδόν αδιανόητη σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας της χώρας, με εξαίρεση την περίοδο του εμφυλίου πολέμου», παρατήρησε η Post.

Πηγή: www.theguardian.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr