Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ για γερά νεύρα στην Ανατολική Μεσόγειο - Τι ισχύει με τις τουρκο-ρωσικές NAVTEX

Θρίλερ για γερά νεύρα στην Ανατολική Μεσόγειο – Τι ισχύει με τις τουρκο-ρωσικές NAVTEX

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η Ρωσία κάνει αισθητή την εμφάνισή της ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Κύπρου και σε χώρο ευθύνης της Τουρκίας και ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου

Περιπλέκεται επικίνδυνα το παιχνίδι ισορροπιών και δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η Ρωσία κάνει αισθητή την εμφάνισή της ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Κύπρου και σε χώρο ευθύνης της Τουρκίας και ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία εξέδωσε δύο NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά, με την Κυπριακή Δημοκρατία να εκδίδει Anti-NAVTEX και να υποστηρίζει πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου – Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη ωστόσο αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Το παιχνίδι με τις NAVTEX

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», πάγια τακτική της Ρωσίας, όταν σχεδιάζει να διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είναι να αποτείνεται για έκδοση οδηγιών προς ναυτιλλομένους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο που εδρεύει στην Ισπανία, παρά τις κατά καιρούς προτροπές της Λευκωσίας να αποτείνεται στις κυπριακές Αρχές και ειδικότερα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή στο Κύπρος Ράδιο.

Η Ρωσία, ωστόσο, όταν σχεδιάζει αεροπορικές και αεροναυτικές ασκήσεις αποτείνεται για έκδοση NOTAM στις κυπριακές Αρχές.

Η Λευκωσία όταν αντιλήφθηκε την έκδοση από τη Ρωσία των NAVTEX, μετά από ενημέρωση που έλαβε από το Κέντρο στην Ισπανία, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, ενημερώνοντας τα πλοία που κινούνται και θα κινηθούν στην περιοχή ότι είναι χώρος ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοδοσία την έχει η Κύπρος.

Η Τουρκία μόλις αντιλήφθηκε την κυπριακή NAVTEX, εξέδωσε με τη σειρά της δικές της για να δείξει κι εκείνη ότι έχει την ευθύνη στην περιοχή.

Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε anti-NAVTEX για την περιοχή ανατολικά της Κύπρου που δέσμευσε η Ρωσία για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.

Ο τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε τις περιοχές του χάρτη στις οποίες αναφέρονται οι τουρκικές NAVTEX.

Η Ρωσία διαψεύδει τους τουρικούς ισχυρισμούς

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, πάντως διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία στηρίζει την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί τουρκικής NAVTEX δήθεν κατόπιν ρωσικού αιτήματος ως προκλητικούς διαψεύδοντας ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Ειδικότερα, σε σύντομη σχετική δήλωση που έκανε σήμερα το απόγευμα η Μ.Ζαχάροβα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Όπως φαίνεται δηλαδή, η Άγκυρα προσπάθησε να αξιοποιήσει τη συγκυρία μπαίνοντας σφήνα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο για να αποκτήσει «δικαιοδοσία» σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει. Ας σημειωθεί δε πως η NAVTEX που εξέδωσε δεν είναι κάλυψη των ρωσικών ασκήσεων αλλά προειδοποίηση προς τα ρωσικά πλοία να μην πλησιάσουν τις περιοχές που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για γεωλογικές έρευνες.

Άλλωστε ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα με το οποίο συνεργάζεται η Ρωσία, μη έχοντας ουδέποτε αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κύπρου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Ιδιαίτερα σήμερα, καθώς την επόμενη βδομάδα αναμένεται στη Λευκωσία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Κύπρος ήξερε

Για το γεγονός τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, διαμηνύοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε πως «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου είναι: «Η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είπε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.

Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024