Κεραυνοί της Le Monde κατά ΝΑΤΟ – Η ελληνοτουρκική ένταση είναι «από τις σοβαρότερες κρίσεις»
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο φέρνουν ένα ανίκανο ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση», η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στάση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι προκλήσεις της Άγκυρας ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση συνιστά μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, σχολιάζει διπλωμάτης στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με φόντο το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο φέρνουν ένα ανίκανο ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση», η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στάση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι προκλήσεις της Άγκυρας ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ωστόσο, παρότι «πρόκειται για μία από τις πλέον σοβαρές κρίσεις» στην ιστορία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η έδρα του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενημερώνει επισήμως ότι η μεγάλη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο μπορεί ακόμη να ξεπεραστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα ασκεί κριτική στην τακτική του ΝΑΤΟ και επικρίνει τον εφησυχασμό του έναντι μιας Τουρκίας που, αν και δεν έχει εναλλακτική από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση του δυτικού στρατοπέδου, όπως σημειώνει.
Σημειώνεται πως σε παλαιότερες δηλώσεις του ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» με αφορμή τα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Γαλλική στήριξη με το Charles de Gaulle
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ περί απόπλου του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle με προορισμό προς την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδείας αγνώστου αριθμού πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όπως του γαλλικού lemarin.ouest-france.fr.
Όντας το σημαντικότερο στρατηγικό όπλο της Γαλλίας, δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.
- Κυπριακό: «Μόνη ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη», είπε ο Φιντάν στην Ολγκίν
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442