Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
QAnon: Ποιο είναι το επικίνδυνο κίνημα συνωμοσιολογίας που κερδίζει έδαφος και τρομάζει

QAnon: Ποιο είναι το επικίνδυνο κίνημα συνωμοσιολογίας που κερδίζει έδαφος και τρομάζει

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ομάδα υποστηρίζει πως η όλη τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης είναι μια φάρσα, προωθούν fake news σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα εμβόλια και βοήθησαν στην εξάπλωση του Plandemic

Στα τέλη του περασμένου μήνα, σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι οπαδοί ενός νέου κινήματος, που έως τότε υφίστατο μόνο στις σκοτεινές συνωμοσιολογικές παρυφές του διαδικτύου. Φορώντας μπλούζες με το κεφαλαίο γράμμα Q, και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «We are Q», οι υποστηρικτές του QAnon πραγματοποίησαν μαζική έφοδο από τον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου στον πραγματικό.

Η ευρείας κλίμακας, παράλογη, θεωρία συνωμοσίας έχει αρχίσει πρόσφατα να γοητεύει αρκετούς πολίτες στις ΗΠΑ. Το QAnon και οι ακόλουθοί του ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εδώ για να σώσει τον κόσμο από μια «κακή ομάδα εμπορίας παιδιών», ενώ πολύ συχνά προωθούν θεωρίες περί σατανικών συνωμοσιών.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης και επιφανείς προσωπικότητες) διεξάγουν μυστικό πόλεμο κατά του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κίνημα επιζεί επί χρόνια στο περιθώριο των διαδικτυακών ακροδεξιών φόρουμ, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, πανδημίας και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών.

Τι γνωρίζουμε για το QAnon

Ειδικότερα, το QAnon εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον ανώνυμο message board του 4chan. Ένας χρήστης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητα έγγραφα, άρχισε να υπογράφει τις αναρτήσεις του ως «Q» – εξ ου και το QAnon, όπου το anon προέρχεται από τη λέξη ανώνυμος – anonymous.

O χρήστης «Q» υποστηρίζει πως συμμετέχει σε μυστική έρευνα υπό τον ίδιο τον Τραμπ που στόχο έχει να εξαρθρώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Η ομάδα του QAnon έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτρέπει τους οπαδούς της να «κάνουν τη δική τους έρευνα» – με άλλα λόγια, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube και να συνομιλούν με άλλους υποστηρικτές της ομάδας για να λύσουν τους γρίφους του Q.

Από το 2017 μέχρι σήμερα, η θεωρία συνωμοσίας που προωθείται έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον σε χρήστες των Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Reddit. Μάλιστα, μεταξύ των μελών και οπαδών, διασημότητες και δεκάδες υποψήφιοι πολιτικοί που συμμετέχουν στο Κογκρέσο φέτος.

Το QAnon έχει διευρύνει ταχέως την απήχησή του χάρη στην υποστήριξη διασημοτήτων, όπως η Ροζάν Μπαρ, ενώ το τελευταίο διάστημα οι QAnon αρχίζουν και βγάζουν ρίζες και στην Ευρώπη, κυρίως μεταξύ κύκλων της Ακροδεξιάς. Ο ίδιος ο Τραμπ, παρά τις φαντασιώσεις των συνωμοσιολόγων, δεν το έχει ενστερνιστεί ή προωθήσει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ομάδα υποστηρίζει πως η όλη τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης είναι μια φάρσα, προωθούν fake news σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα εμβόλια και βοήθησαν στην εξάπλωση του Plandemic.

Η σύνδεση με τον κοροναϊό

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη σχέση του QAnon με τον κοροναϊό το συνωμοσιολογικό σενάριο ξεκίνησε από κάποιον επιχειρηματία συνωμοσιών ονόματι Τζόρνταν Σάδερ, ο οποίος προειδοποίησε τις δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του στις ιντερνετικές πλατφόρμες ότι η κυκλοφορία του κοροναϊού ήταν «προσχεδιασμένη».

Όλη η επιχειρηματολογία στηρίζεται σε μια ευρεσιτεχνία του 2015 του Ινστιτούτου Πιρμπράιτ στο Σάρρεϋ της Αγγλίας σχετική με μια εξασθενημένη μορφή κοροναϊού, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο αναπνευστικών ασθενειών σε πουλερικά.

Φανατικοί οπαδοί της QAnon γρήγορα φρόντισαν να εμπλουτίσουν το βασικό σενάριο με ποικίλες «αιτίες», ενώ δεν φαίνεται να πτοήθηκαν από τη διάψευση του Ινστιτούτου Πιρμπράιτ ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ευρεσιτεχνίας του Ινστιτούτου και του 2019-nCoV ούτε από διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι οριστικά ο 2019-nCoV είναι πρωτοεμφανιζόμενος ιός.

Η προσομοίωση, που δήθεν αφορούσε τη σημερινή επιδημία, προέβλεπε 65 εκατομμύρια νεκρούς. Το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ήταν πλασματικός, και τα χαρακτηριστικά του ήταν διαφορετικά από τον 2019-nCoV.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024