Το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς προηγείται ελαφρά της φιλοσερβικής και φιλορωσικής συμμαχίας του Μαυροβουνίου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

Το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS) του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς προηγείται ελαφρά της φιλοσερβικής και φιλορωσικής συμμαχίας του Μαυροβουνίου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ανακοίνωσε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CEMI σε προκαταρκτική πρόβλεψή του.

Οι πρωταγωνιστές

Με βάση μόλις πάνω από το 49% των ψηφοδελτίων σε δείγμα των εκλογικών κέντρων, το CEMI προβλέπει ότι το DPS θα λάβει το 34,2% των ψήφων ενώ η συμμαχία των κυρίως σερβικών εθνικιστικών κομμάτων, Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου, που επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη Σερβία και τη Ρωσία βρίσκεται ακριβώς πίσω με 33,7%.

Ειρήνη είναι η Χώρα Μας, συμμαχία κεντρώων και φιλοδυτικών κομμάτων, ακολουθεί τρίτη με 12,6%, σύμφωνα με το CEMI.

Οι Μαυροβούνιοι κινητοποιήθηκαν χθες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, θέτοντας σε δοκιμασία τρείς δεκαετίες διακυβέρνησης του κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος, σε τεταμένο κλίμα, με αντιπολίτευση που υποστηρίζει η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Κανένα επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ταραχών. Τα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Μια ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν κοντά στο 75% έναντι 71% στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

«Θέλω μόνο ειρήνη»

«Θέλω μόνο ειρήνη, τίποτε άλλο, και πρόοδο, και όλα τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσουμε», δήλωσε ηλικιωμένος ψηφοφόρος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς έριχνε την ψήφο του σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας, Ποντγκόριτσα.
Οι εκλογείς είχαν κληθεί να φορούν μάσκες, να απολυμαίνουν τα χέρια τους και να τηρούν αποστάσεις λόγω του κοροναϊού.

Η οικονομία υπέφερε πολύ από την πανδημία σε αυτήν τη χώρα όπου ο τουρισμός παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Δυναμικός μεταρρυθμιστής για μερικούς, διεφθαρμένος τύραννος για άλλους, ο 58χρονος Μίλο Τζουκάνοβιτς διοικεί το Μαυροβούνιο σχεδόν αδιάλειπτα από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κερδίσει παρά τις «προσπάθειες πρόκλησης εντάσεων στο Μαυροβούνιο από το εξωτερικό».

Το κόμμα του, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS), δεν έχει χάσει ποτέ τις εκλογές. Ο Τζουκάνοβιτς οδήγησε τη χώρα των Βαλκανίων με τον μικρότερο πληθυσμό (620.000 κάτοικοι) στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2017 και στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Σκληρή αντιπαράθεση

Ωστόσο, η απερχόμενη πλειοψηφία του είναι πολύ εύθραυστη και η αντιπαράθεση με τη δεξιά φιλοσερβική αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, αναμένεται σκληρή.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φιλοσερβικής συμμαχίας, ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, διαβεβαίωσε ότι θέλει να στείλει «μήνυμα ειρήνης», προσθέτοντας ότι «έρχεται νέα μέρα για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα ακολουθήσει άλλο δρόμο».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr